Autovakanties — 07 juli 2008

Als je al vaker met kinderen op de achterbank van de auto zonniger oorden tegemoet gereden bent, dan ken je vast en zeker het geruzie en het eindeloze gejengel wel. Wil je deze keer graag een zorgeloze, rustige autovakantie tegemoet gaan? Dan zullen onderstaande tips zeker van pas komen…

Betrek de kinderen in de planning

Dit is een erg belangrijke eerste stap. Ga eens een avond samen rond de tafel zitten om de trip te plannen. Neem je atlas erbij en kijk uit naar stopplaatsen onderweg die interessant zijn voor de kinderen. Waarom niet bij een grote speeltuin stoppen om het middagmaal te verbruiken? Of laat je kinderen bijvoorbeeld eens het restaurant voor ’s middags kiezen.

Neem de favoriete speeltjes van je kinderen mee

Kinderen kunnen op zo’n lange reis veel stress krijgen. Neem daarom vertrouwde speeltjes mee die ze kennen van thuis. Kleurpotloden en –boeken, een knuffelbeer, een Barbiepop, etc. Laat ieder kind een zak vullen met het speelgoed dat ze zeker meewillen.

Controleer de auto voordat je vertrekt

Is je auto in orde en voldoet hij aan alle vereisten? Controleer een laatste keer je lichten, richtingaanwijzers, ruitenwissers, toeter, controleer het oliepeil, de autogordels, de filters, etc. Controleer en pas indien nodig de bandenspanning aan. Zorg ervoor dat je reservewiel bruikbaar is.

Plan rustpauzes

Als je niet om de haverklap wilt stoppen voor een van je kinderen die dringen naar het toilet moet, stop dan vaak genoeg onderweg. Laat de kinderen naar de wc gaan en hun benen strekken. Neem bijvoorbeeld een frisbee mee zodat ze zich even kunnen uitleven.

Koop/huur een draagbare dvd-speler

Een draagbare dvd-speler en een paar animatie- en kinderfilms is de ideale toverformule voor een paar uur rust.

Neem reissnacks mee

Snacks en snoepgoed zijn vaak niet goed, maar ze houden de kinderen wel goed. Vermijd chocolade of snoepjes vol suiker. Kinderen die te veel suiker op hebben en een kleine ruimte als een auto gaan helemaal niet samen. Droge koekjes, graanrepen, suikervrije snoepjes, graanvlokken, druiven, rozijnen en kaasjes zijn ideaal.

Stel een autoreglement op

Voordat je op reis vertrekt, is het geen slecht idee een reglement op te stellen. ‘Praat met een rustige stem’, ‘ruim je rommel op’, ‘ieder mag een uurtje op de draagbare spelconsole spelen’, enz. zijn goede regels. Om de kinderen te motiveren zich aan de regels te houden, kun je ze ieder een rolletje met muntjes van 10 eurocent geven. Als ze een van de regels verbreken, moeten ze een muntje afgeven. Wat ze op het einde van de reis nog overhebben, mogen ze zelf gebruiken.

Gerelateerde berichten

admin