Vliegvakanties — 07 juli 0007

Kijk jij ook zo op tegen je volgende vlucht? Bang dat alles in het honderd zal lopen? Lees dan de volgende tips van ervaren reizigers er eens op na en je reis zal zeker vlot verlopen!

1. Ken het verschil tussen directe en non-stopvluchten en kies waar mogelijk voor de laatste
Directe vluchten kunnen, in tegenstelling tot non-stopvluchten op weg naar hun eindbestemming op andere luchthavens stoppen. Die stops worden meestal meegerekend in de reistijd, maar de mogelijke vertragingen die ze veroorzaken niet.

2. Boek je ticket op dezelfde naam als op je identiteitskaart vermeld staat
Voor jou mag het dan wel duidelijk zijn dat Cathy een afkorting is van Catharina, maar voor het luchthavenpersoneel zou dit wel eens veel minder duidelijk kunnen zijn. Op de luchthaven moet je sowieso je identiteitskaart laten zien.

3. Kies je zitplaatsen zo snel mogelijk uit
Als je lichamelijke beperkingen hebt en je een goede zitplaats dichtbij een scheidingswand nodig hebt, geef dit dan op voorhand door aan je reisagent in plaats van er pas op de luchthaven zelf achter te vragen. Anders zijn andere passagiers er misschien al mee gaan lopen.

4. Wees zo vroeg mogelijk op het vliegveld waar je moet overstappen
Moet je overstappen? Trek dan genoeg tijd hiervoor uit. Niets zo vervelend als je overstap moeten missen als je vlucht vertraging heeft. Het is altijd beter een paar uur extra op de luchthaven door te brengen dan je verbinding te moeten missen.

5. Neem staaltjes mee
Een lange vlucht voor de boeg en van plan veel te slapen? Verzamel op voorhand staaltjes van zeep, parfum, dagcrème, etc. die niet veel plaats innemen in je handbagage en je toch de kans geven je ’s morgens op te frissen.

6. Controleer de documenten die je nodig hebt voor het buitenland dubbel
Voor sommige landen (denk aan Chili, India, Kenia, etc.) heb je een visum nodig. in Zuid-Afrika geraak je bijvoorbeeld niet binnen als je geen reispaspoort hebt zonder twee lege pagina’s. Controleer nog voor je je tickets boekt welke documenten je nodig hebt.

7. Kies een koffer in een opvallende kleur
Een kleurrijke strik aan je koffer binden is niet de meest efficiënte manier om het te onderscheiden. Een strik kan er immers afgerukt worden tijden het transportatieproces. Je kunt dus beter een koffer kopen met een opvallende kleur, zoals lichtblauw.

8. Neem je eigen dekentje en desinfecterende doekjes mee
Dekentjes en kussens van een vliegtuig worden enkel gewassen wanneer ze er vuil uitzien. Hetzelfde geldt voor de eettafeltjes, die je dus best even afveegt met een doekje.

9. Pak je elektronische spullen samen in
Als je elektronische spullen meeneemt, pak die dan samen in. Wanneer je alles door elkaar gooit, heeft het luchthavenpersoneel meer tijd nodig om vast te stellen wat de spullen zijn en moeten de zakken vaak apart gecontroleerd worden.

10. Controleer je eigen bagage voor je vertrekt
Om te voorkomen dat je op de luchthaven veel tijd kwijtraakt doordat er nog een onschuldig scherp voorwerp in je tas zit (bijvoorbeeld een nagelschaartje), kun je op voorhand beter zelf je bagage grondig checken.

11. Ken de code van je luchthaven
Als je op voorhand de drieletterige code van je luchthaven leert, kun je fouten met je bagage voorkomen. Zo zal je bagage niet op de verkeerde luchthaven stranden.

12. Zorg voor entertainment op de luchthaven
Het wachten op de luchthaven kan veel aangenamer verlopen als je eens vraagt naar wat voor entertainment er voorhanden is. Een origineel luchthavenrestaurant, een casino of een speelhoek voor de kinderen? Als je de tijd maar kunt doden!

13. Wees voorzichtig met de taxvrije winkels
Niet alles in de taxvrije winkels is een koopje. Als je die fles parfum echt wilt, zoek dan eerst eens uit hoeveel het kost in je lokale parfumerie. Pas, als je nog moet overstappen, ook op met olijfolie, alcohol of andere vloeibare producten. Die mogen immers niet mee in de handbagage.

14. Kies voor de luchthavenlounge
Als je het geld ervoor over hebt, kun je genieten van de drankjes, snacks, comfortabele stoelen en rustige toiletten in de luchthavenlounge.

15. Vraag om hulp
Heb je een overstap gemist, blijf dan niet in de rij staan om een nieuwe vlucht te boeken. Gebruik meteen je gsm om de klantendienst van de luchtvaartmaatschappij te bereiken. Je krijgt meteen iemand te spreken en de kans dat die iets voor je kan doen is ook nog eens behoorlijk groot.

16. Leg je bagage dichtbij je zitplaats
Het is verleidelijk je koffer op de eerste lege plek die je tegenkomt te leggen, maar dit er alleen maar toe leiden dat het uitstappen trager gaat.

Gerelateerde berichten

admin