Citytrip Wenen — 18 februari 2008

Wenen, de hoofdstad van Oostenrijk, is onlosmakelijk verbonden met klassieke muziek. Veel beroemde klassieke muzikanten, waaronder Mozart en Strauss leefden en werkten in deze stad. Maar Wenen is meer dan dat! Ook voor wie niet van klassieke muziek houdt, is er meer dan genoeg te beleven in deze stad aan de Donau.

Prachtige parken, imposante paleizen, boeiende musea en heerlijk geurende koffiehuizen, Wenen heeft alles in huis voor een geweldige citytrip!

Als vroegere hoofdstad van het oude keizerrijk, dat geleid werd door de Habsburgers, is Wenen een must voor geschiedenisliefhebbers. In de stad kun je nog echt de sfeer opsnuiven van weleer.

Wat is er te zien?

De topattractie van Wenen is de Hofburg, het oude paleis van de Habsburgers. Het keizerlijke hof was meer dan 700 jaar lang gevestigd in de Hofburg. De bijhorende Burggarten is de voormalige privétuin van de keizer. Tegenwoordig is het een toeristische bestemming met verschillende musea, zoals het Sissimuseum, en de woonplaats van de Oostenrijkse president. Een van de meest bezochte delen van het paleis is de schatkamer met de kroonjuwelen.

Ook de wereldberoemde Spaanse Rijschool maakt deel uit van de Hofburg. Deze rijschool is de oudste manege ter wereld. Je kunt er een training of een voorstelling van schitterende Lippizanerpaarden meemaken. Deze paarden worden getraind om te ‘dansen’ op de tonen van de muziek.

Schloss Schönbrunn is de voormalige zomerresidentie van de Habsburgers. Ook dit weelderige paleizencomplex met de barokke tuinen buiten het centrum van de stad trekt heel veel toeristen aan. je kunt er Tiergarten Schönbrunn bezoeken, de oudste dierentuin ter wereld. Een derde paleizencomplex dat absoluut een must-see is, is het sprookjesachtige Belvedère.

Ook voor wie geïnteresseerd is in architectuur heeft de Oostenrijkse hoofdstad genoeg verrassingen in petto. Zo is er het Hundertwasserhaus, een asymmetrisch gebouw dat ontworpen werd door kunstenaar Friedrich Hundertwasser. Hij wilde een gebouw creëren waarin mensen in vrede en in harmonie met de natuur konden samenleven. Het Secession-gebouw is een van de belangrijkste gebouwen in de Wiener Secession-stijl, een variant op de Jugendstil.

Erg populair bij toeristen is de Wiener Prater, een voormalig keizerlijk jachtdomein waarop zich nu een attractiepark bevindt. De bekendste attractie is het reuzenrad uit 1897.

Tot slot is ook de kunstliefhebber in Wenen op zijn plaats. Het Museumsquartier is een enorm barok gebouw waarin verschillende Weense musea werden samengebracht, waaronder het MUMOK, een museum voor moderne kunst en het Leopoldmuseum, een museum met werken van beroemde Oostenrijkse kunstenaars.

Culinair

In Wenen kun je kiezen tussen de traditionele Oostenrijkse keuken of tal van internationale restaurants. Tot de traditionele Weense keuken behoren veel vleesgerechten, waaronder veel worst en natuurlijk de befaamde Wiener Schnitzel.

Een bekende Weense traditie is het koffiehuis. In de koffiehuizen kun je verschillende koffievariëteiten proberen, zoals de Kleiner Brauner, Wiener Melanger of Kapuziner. Het is een aanrader je koffie te combineren met een heerlijk stuk Weens gebak. Het beroemdste gebak van Wenen is de Sachertorte.

Winkelen

De winkelstraten van Wenen liggen vooral in het centrum. De stad staat niet bekend als rasechte shoppingstad, maar het aanbod is er niettemin groot. Je vindt er zowel exclusieve winkels als de bekende ketens en warenhuizen.

Uitgaan

Wenen is natuurlijk de plaats om een klassiek concert bij te wonen, maar ook voor op andere vlakken heeft het uitgaansleven er genoeg te bieden. Wenen is niet de stad van de grote discotheken, maar er zijn wel veel kleinere clubs en een groot aantal gezellige cafés.

Gerelateerde berichten

admin