Citytrip Istanbul — 18 februari 2008

Istanbul, de grootste stad van Turkije, spreekt al eeuwenlang tot de verbeelding. De stad ligt in twee werelddelen, Europa en Azië en wordt in tweeën gedeeld door de brede zeestraat Bosporus.

Istanbul is een miljoenenstad met naar schatting ongeveer 16 miljoen inwoners. De stad heeft een lange en boeiende geschiedenis en is achtereenvolgens de hoofdstad geweest van het Romeinse Rijk, het Byzantijnse Rijk en het Ottomaanse Rijk. Elke periode heeft zo zijn eigen sporen nagelaten.

Smalle steegjes en brede boulevards, traditionele bazaars en hypermoderne winkelcentra, kerken en moskeeën, Istanbul is een stad van extremen. Tel daarbij ook nog eens de prachtige paleizen en levendige wijken en je komt tot de slotsom dat je je in Istanbul geen moment zult vervelen!

Wat is er te zien?

Het meest beroemde gebouw in Istanbul is ongetwijfeld de Hagia Sophia of Aya Sophia, een indrukwekkende Byzantijnse kerk die in de zesde eeuw werd opgetrokken in opdracht van keizer Justinianus, later omgetoverd werd tot moskee en tegenwoordig dienstdoet als museum. Op de Hagia Sophia zijn de meeste latere Ottomaanse moskeeën gebaseerd. Vooral de grote koepel valt op.

De Blauwe Moskee of de Sultan Ahmetmoskee ligt niet alleen recht tegenover de Aya Sophia, maar vertoont er ook veel gelijkenissen mee. Het is de enige moskee in Istanbul die zes minaretten heeft, en net als de Aya Sophia een echt huzarenstuk.

Het Topkapipaleis is het gebouw waar de sultans vier eeuwen lang de plak zwaaiden. Je kunt er onder meer een bezoekje brengen aan de vertrekken waar de harem van de sultan verbleef. Dit indrukwekkende paleizencomplex moet je gewoon gezien hebben. Ook zijn opvolger, het Domabahçepaleis met zijn weelderige interieur is een bezoek waard.

Nog een publiekstrekker is de Basilica Cisterne, een groot ondergronds waterreservoir, aangelegd ten tijde van de Romeinen, Het voorzag het Topkapipaleis en andere gebouwen eeuwen geleden van water. Een fascinerende plaats en een machtig schouwspel.

Maar de topfavoriet bij veel toeristen is de Grand Bazaar, een van de grootste overdekte markt ter wereld. Laat je onderdompelen in de geuren en kleuren van deze markt waar je bijna alles kunt kopen in een van de bijna 4000 winkeltjes. Een niet te missen ervaring!

Culinair

De keuken van Istanbul is erg veelzijdig en kent veel internationale invloeden. Op veel plaatsen kun je ‘mezes’ eten. Die hapjes zijn te vergelijken met de Spaanse tapas en worden vaak als voorgerecht gegeten. Istanbul kent met zijn ligging vlakbij de zee ook een groot aantal visrestaurants.

Turken houden ook erg veel van zoetigheden, en dat merk je ook in Istanbul. Overal in de stad liggen banketbakkerijen van uitstekende kwaliteit. Ook snoepgoed is alom tegenwoordig. Proef zeker eens van de dondurma, het lokale ijs dat je aan zoveel kraampjes kunt verkrijgen.

Voor echt Turks fastfood kun je altijd terecht in een van de vele kebabzaken, hoewel ook de Westerse fastfoodketens zich in de stad gevestigd hebben.

Winkelen

Istanbul is de stad van de traditionele bazaars. Vooral de Grand Bazaar is erg in trek bij toerusten, maar ook de Egyptische bazaar is zeker een bezoek waard. In deze overdekte markten is het altijd een drukte van jewelste. Je kunt er enorm veel kopen, van kruiden en andere voedingswaren tot namaakkledij, tapijten, zilverwerk en nog veel meer.

Maar Istanbul heeft ook een andere kant. De moderne winkelcentra naar Westers voorbeeld ontbreken niet in deze stad. De bekendste winkelstraat van Istanbul is de Istlikal Caddesi, maar liefst drie kilometer lang en enkel toegankelijk voor voetgangers.

Uitgaan

Het leven in Istanbul valt ’s avonds zeker niet stil. Clubs, discotheken, bars, cafés, er is voor iedereen wel iets te beleven! De buurt die het meest bekend staat om zijn bruisende nachtleven is Beyoglu. Het centrum van het nachtleven in deze buurt is het overweldigende Taksimplein, waarrond tal van restaurants, cafés, bars, bioscopen en discotheken liggen.

Gerelateerde berichten

admin