Citytrip Parijs — 18 februari 2008

Parijs, de kosmopolitische hoofdstad van Frankrijk, is volgens heel wat mensen de mooiste stad ter wereld. Parijs biedt voor ieder wel wat wils: massa’s kunst en cultuur, romantiek, een uitbundig nachtleven, culinaire geneugten en de typisch Franse ontspannen sfeer.

Wat is er te zien?

Parijs is de stad van de brede avenues, de monumentale gebouwen en de groene parken. Het symbool van Parijs is ongetwijfeld de Eiffeltoren, de 300 meter hoge ijzeren constructie, door Gustav Eiffel gebouwd naar aanleiding van de Wereldtentoonstelling van 1889.

Jaarlijks brengen duizenden toeristen een bezoekje aan een van de tientallen musea die de stad rijk is. Het Louvre is het grootste en drukst bezochte museum ter wereld. Om de hele kunstverzameling in dit indrukwekkende paleis met de herkenbare glazen piramide te bewonderen, heb je waarschijnlijk een paar mensenjaren nodig.

Een andere publiekstrekker is het Centre Pompidou, een van de meest toonaangevende musea voor moderne kunst ter wereld. Het is gehuisvest in een opvallend gebouw, waarvan de gevel bekleed wordt door buizen en pijpen in felle kleuren.

Montmartre
is nog zo’n topper die niet op je lijstje mag ontbreken als je op citytrip gaat naar Parijs. In deze oude kunstenaarswijk kun je genieten van het schitterende uitzicht over Parijs, je portret laten schilderen door een van de vele straatkunstenaars, een gezellig terrasje doen of de Sacré Coeur bewonderen. De witte Sacré Coeur is een van de basiliek op de top van de heuvel en een van de bekendste kerken van de stad.

Parijs heeft wel meer kerken, maar de kerk die bij de meeste mensen een belletje zal doen rinkelen is de Notre-Dame, de kathedraal met haar vele kunstwerken die wereldberoemd is dankzij Victor Hugo’s meesterwerk ‘De klokkenluider van de Notre-Dame.

Wie even wilt ontsnappen aan de drukte van de stad, kan tot rust komen in het reusachtige Bois de Boulogne of in de sfeervolle Tuilerieën, twee populaire stadsparken. Niet ver van de Tuilerieën vind je trouwens de Arc de Triomphe, nog zo’n herkenbaar symbool van Parijs.

Een aparte sfeer hangt er op het Cimetière Père-Lachaise, een wereldberoemd kerkhof. Tal van bekende personen, waaronder zanger Jim Morrison (The Doors), schrijver Oscar Wilde en zangeres Edith Piaf, vonden er hun laatste rustplaats.

Culinair

Parijs is een van de culinaire centra van Europa. Het is in deze stad zelfs dat het restaurant is uitgevonden, meer dan 200 jaar geleden. In totaal zijn er meer dan 8000 restaurants! Voor sommige kwaliteitsrestaurants moet je zelfs al weken van tevoren reserveren.

Maar ook budgetreizigers zullen zich in Parijs gemakkelijk aan hun trekken komen op culinair gebied. Als ontbijt kun je altijd kiezen voor Franse croissants of andere patisserie. Op iedere straathoek worden wel crêpes (pannenkoeken) verkocht. En verder vind je in deze stad met internationale uitstraling gerechten van over de hele wereld.

Winkelen

Shopfanaten zullen zich in Parijs zeker op hun plaats voelen. Parijs is samen met steden als Milaan, Londen en New York een van de modehoofdsteden van de wereld. Wie naar Parijs gaat, moet zeker eens over de Champs-Élysées lopen, de bekendste winkelstraat.

Misschien ga je er niet alles kunnen betalen, maar een belevenis is het vast en zeker. De Champs-Elysées wordt ook wel eens ‘la plus belle avenue du monde’ genoemd. een bezoek aan de Galeries Lafayette, het Parijse warenhuis bij uitstek, is ook zeker een aanrader.

Uitgaan

Parijs kent een erg veelzijdig uitgaansleven. Gezellig iets gaan drinken, uit je bol gaan in een nachtclub, een opera bijwonen, het kan er allemaal! De Moulin Rouge is de naam van het bekende cabaret in Parijs, dat als sinds 1889 voor entertainment zorgt met spectaculaire shows met verleidelijke danseressen.

Gerelateerde berichten

admin