Citytrip Parijs — 24 juni 2008

Wil je heel Parijs zien, dan ben je gerust een paar weken zoet. Hoe dan ook zijn er een paar topattracties die je zeker gezien moet hebben als je voor de eerste keer in de Franse hoofdstad bent.

1. Louvre

Het Louvre is een van de bekendste musea ter wereld. Het huisvest de grootste en meest gevarieerde collectie schilder- en beeldhouwwerken van de middeleeuwen tot de twintigste eeuw. Hier vind je naast de Mona Lisa en de Venus van Milo ook talrijke werken van wereldberoemde grootmeesters als Rembrandt, Caravaggio en Vermeer.

2. Notre-Dame

Een eerste trip naar Parijs is niet compleet zonder een bezoek aan dit hoogstandje van de gotische architectuur. De Notre-Dame is met haar indrukwekkende torens en prachtige glas-in-loodramen zonder twijfel een van de meest bijzondere en mooiste kathedralen van Europa. Wie de noordelijke toren beklimt, kan een kijkje nemen in Quasimodo’s uitkijkpost over Parijs.

3. Musée d’Orsay

Het Musée d’Orsay huisvest de belangrijkste collectie impressionistische en postimpressionistische kunst ter wereld. Naast Degas’ dansers, Monets waterlelies en Gaugins dichte jungles zijn ook de belangrijkste werken van Van Gogh, Delacroix en Manet hier te bewonderen.

4. Sorbonne en het Quartier Latin

De Sorbonne-universiteit ligt in het historische hart van het Quartier Latin, de Parijse studentenbuurt. Deze universiteit werd reeds in 1257 opgericht en is daarmee een van de oudste universiteiten van Europa. Talloze bekende en invloedrijke denkers hebben hier hun studententijd doorgebracht, van René Descartes tot Jean-Paul Sartre en Simone de Beauvoir. Ga zeker ook op verkenning door de kronkelende kleine straatjes van het Quartier Latin.

5. Eiffeltoren

Deze toren is vernoemd naar Gustave Eiffel, die de imposante ijzeren constructie ontwierp ter gelegenheid van de Wereldtentoonstelling van 1889. Destijds was de toren vreselijk onpopulair bij de Parijse bevolking, maar nu is hij uitgegroeid tot hét symbool van de Franse hoofdstad. De Eiffeltoren heeft in zijn meer dan honderdjarige bestaan al meer dan 220 miljoen bezoekers gelokt.

6. Arc de Triomphe en de Champs d’Elysées

Aan het einde van de majestueuze Avenue des Champs d’Elysées bevindt zich de Arc de Triomphe. Deze imposante triomfboog werd gebouwd in opdracht van keizer Napoleon I en is bedoeld als herinnering aan de Franse militaire slagkracht en triomfen onder het bewind van Napoleon. De prachtige sculpturen en reliëfs vormen een eerbetoon aan Napoleons generaals en soldaten.

7. Centre Georges Pompidou en de Beaubourgwijk

De meeste Parijzenaars beschouwen het Centre Georges Pompidou als het kloppende culturele hart van de stad. Het huisvest een museum voor moderne kunst en een cultureel centrum en bevindt zich in de onder Parijzenaars geliefde wijk Beaubourg. Het Centre valt op dankzij zijn bijzondere architectuur, die het beeld van een skelet met botten en bloedvaten oproept. Een must voor kunstliefhebbers is de permanente collectie van het Nationale Museum voor Moderne Kunst, die onder meer werken van Matisse en Modigliani omvat.

8. Sacré-Cœur en Montmartre

De basiliek van Sacre Cœur met haar opvallende witte koepel bevindt zich op het hoogste punt van Parijs, op de top van de kleine Montmartre-heuvel. Deze basiliek is vooral bekend omwille van haar opvallende goud-en-mozaïek-interieur en haar indrukwekkende bordes, van waar je bij helder weer een prachtig uitzicht over Parijs hebt. Rond de Sacré-Coeur strekken zich de kronkelige, pittoreske straatjes en steegjes van de wijk Montmartre uit. Wie wil uitblazen na het beklimmen van de talrijke trappen en hellingen, kan een bezoek brengen aan de legendarische nachtclub Moulin Rouge.

9. Kerkhof Père-Lachaise

Parijs telt heel wat tot de verbeelding sprekende begraafplaatsen, maar geen enkele is zo poëtisch als het kerkhof van Père-Lachaise. Hier liggen ontelbaar veel bekende personen begraven. Het meest populaire graf is ongetwijfeld dat van Jim Morisson, de zanger van The Doors. Andere bekende doden die hier begraven liggen, zijn Molière, Oscar Wilde, Edith Piaf en Richard Wright.

10. Boottocht op de Seine

Een boottocht op de Seine is een onvergetelijke ervaring, aangezien zowat alle mooie plekken van Parijs aan je voorbijglijden. De meeste boten vertrekken aan de Eiffeltoren of in de buurt van de Notre-Dame. ’s Nachts geeft het spel van het licht op het water het geheel nog een extra iets extra. ’s Nachts moet je wel warmere kleren aantrekken, want de bries die over de Seine waait, kan erg fris zijn.

Gerelateerde berichten

admin