Cruises — 26 juni 2008

Denk je erover een cruise te maken, maar weet je niet of je het je wel kunt veroorloven? Goed nieuws dan, want mits een beetje moeite kan iedereen een cruise vinden die binnen zijn budget past!

Hoeveel je betaalt, hangt vooral van het feit af of je een koopje kunt vinden en doen, of niet. De kosten van een cruise kunnen tot 200% van elkaar verschillen, maar houd wel in gedachten dat je altijd krijgt waar je voor betaalt. Zelf een luxehut hebben kost bijvoorbeeld meer dan een hut delen. Een cruise naar een verre bestemming zal je ook altijd meer kosten dan wanneer je in Europa blijft.

Wie weet waar en hoe te zoeken, kan zeker een goedkope cruise vinden. Maar zelfs als je geen moeite wilt doen om de goedkoopste aanbieding te vinden, zul je nog niet afgezet worden.

Voordat het internet er was, verschilden de prijzen veel meer. Vandaag kun je gebruik maken van websites waarop de prijzen van verschillende cruises vergeleken worden, blogs en forums waar je advies kunt krijgen van andere reizigers. De meeste maatschappijen gaan er tegenwoordig van uit dat je hun prijzen makkelijk online kunt vergelijken.

De maatschappijen hebben hun prijzen daaraan aangepast. Voor dezelfde bestemming, in dezelfde periode en met dezelfde faciliteiten, is er tegenwoordig niet meer dan 20% verschil. De populairste bestemmingen zijn meestal ook de meest betaalbare. Net als vliegtickets zijn ook de prijzen van cruises onderhevig aan de beschikbaarheid ervan en de periode van het jaar.

Toch kun je vliegtickets niet helemaal met de prijzen van een cruise vergelijken. Een vliegtuig moet je zo snel mogelijk van punt A naar punt B brengen. Op de luchthaven moet je bijvoorbeeld rij na rij overwinnen. Vliegen is vaak geen ontspannende manier van reizen.

Een cruise zal daarentegen een ontspannende ervaring zijn, zelfs als het een goedkope is. Een cruiseschip kun je beter omschrijven als een hotel op het water, met tientallen manieren om je te ontspannen en plezier te maken. Bij een cruise staat alles in het teken van gastvrijheid. In vergelijking met andere manieren van reizen, is een cruise eigenlijk nog vrij goedkoop.

Als je gepensioneerd bent, student of deel uitmaakt van een groep, moet je vaak minder betalen. Ben je niets van dat alles, en wil je toch een goedkope cruise maken, kies dan voor het dalseizoen en boek vroeg. Hoe vroeger je boekt, hoe minder je zult betalen. Als je heel laat boekt en voor een last minute kiest, krijg je ook vaak korting op je cruise.
Een bepaald deel van de prijs van een cruise is trouwens niet in handen van de cruisemaatschappij. De taksen en de haventaksen zijn de bedragen die de overheden van een land vragen om aan te meren in de haven.

Gerelateerde berichten

admin