Autovakanties — 07 juli 2008

Op vakantie gaan met de auto… bij velen een vast onderdeel van de zomer. Helaas swingen de brandstofprijzen steeds meer de pan uit en worden die autotrips steeds duurder. Gelukkig kunt je door een paar kleine aanpassingen te doen al veel op je brandstof besparen. Een paar tips.

Carpool

De beste manier om te besparen op de prijs van je brandstof is door ‘m onder een paar mensen te verdelen. Twee koppels die samen met twee verschillende auto’s op vakantie gaan, kunnen ook in een auto gaan en de prijs delen.
Het delen van de prijs kan op verschillende manieren. Of je legt voor je vertrekt een pot aan en gaat daar iedere keer mee tanken, of je kunt bij iedere tankbeurt iemand anders laten betalen, etc. Daarbij komt nog dat de tijd veel sneller voorbij zal gaan als je met vrienden reist.

Plan je pauzes

Niets zo vervelend als om de haverklap te moeten stoppen om naar de wc te gaan, een foto te nemen of een hapje te eten. En daarbij komt nog dat het je brandstoftank zeker niet ten goede zal komen. Je auto zuipt brandstof als je iedere keer opnieuw de motor stillegt en weer opstart. Als je echt wilt besparen op brandstof, moet je erg korte pauzes nemen. Plan je breaks op voorhand om zo weinig mogelijk tijd te verspillen en zo efficiënt mogelijk te werk te gaan.

Gebruik cruise control

Door een constante snelheid aan te houden verbruik je minder brandstof. Cruise control is dus een ideaal hulpmiddel, zeker voor lange afstanden.

Doe je auto binnen voor onderhoud

Als je een lange reis voor de boeg hebt, is het belangrijk dat je auto tiptop in orde is. Je wilt namelijk niet dat je carburateur het opgeeft in de middle of nowhere. Als je auto volledig in orde is, zal hij ook minder brandstof nodig hebben. Alle onderdelen zullen dan immers vlotjes werken. Controleer de bandenspanning en vervang de olie. Je zult blij zijn dat je het gedaan hebt!

Rijd ecologisch

Schakel zo snel mogelijk in een hogere versnelling, om zo het toerenaantal van je wagen te beperken. Trek traag op, rijd met een constante snelheid en rem niet te bruusk. Hoe sneller je rijdt, des te meer brandstof je zult verbruiken.

Zet de airconditioning niet op

De airconditioning doet je motor harder werken, waardoor je auto erg veel brandstof verbruikt. Kun je echt niet tegen de hitte in je auto, overweeg dan eens ’s nachts te rijden.

Gerelateerde berichten

admin