Autovakanties — 08 juli 2008

Ga je deze zomer naar het zuiden rijden en heb je een lange rit voor de boeg? Dan wil je natuurlijk dat alles vlotjes verloopt, zodat je zo snel mogelijk van je welverdiende vakantie kunt genieten. Lees daarom volgende tips er eens op na.

1. Zorg dat je voor een lange rit altijd voldoende slaapt en iets eet. Drankjes met cafeïne zijn niet noodzakelijk de beste manier om wakker te blijven tijdens de rit. Aanvankelijk zul je je misschien alert voelen, maar na een tijdje verdwijnen die effecten en zal je aandacht verslappen, hoewel je wel wakker blijft.

2. Neem om de twee uur een korte pauze, zelfs als je je niet slaperig voelt. Eet een snack, schep een luchtje en strek je benen. Doe even een dutje als het nodig is.

3. Het is altijd makkelijk als je een tweede chauffeur bij hebt. Als de ene chauffeur moe wordt, kan de ander het overnemen. Zo kun je altijd even rusten zonder dat je tijd verliest. Als je alleen rijdt, zet dan de radio aan en laat je raampje open voor de frisse lucht. Gebruik geen cruise control als je ’s nachts alleen rijdt. Door je te concentreren op je snelheid zul je ook wakker blijven.

4. Als je moet stoppen, ga dan van de weg af. Zet je auto nooit zonder reden op de pechstrook.

5. Gebruik je mobiele telefoon niet als je achter het stuur zit, maar stop om te telefoneren. In de meeste landen is dit trouwens verboden.

6. Drink nooit, maar dan ook echt nooit alcohol voor je vertrekt. Je zult misschien niet dronken worden van een biertje, maar wel slaperig.

7. Houd altijd rekening met de weersomstandigheden. Zoek bij regenweer of onweer geen moeilijk berijdbare wegen op.

8. Luister naar de verkeersinformatie op je radio, vooral wanneer je in de buurt komt van grote steden

9. Plan je reisroute volledig voor je vertrekt, maar neem wel een kaart mee. Op het internet vind je tal van websites waar je je reisroute op kunt uitstippelen.

10. Rijd je in een huurauto, neem dan eerst de tijd om de auto te leren kennen en zorg ervoor dat je alles makkelijk kunt vinden.

11. Leg al je waardevolle spullen in de koffer of in het handschoenenkastje en steek alle bagage in de koffer.

12. Maak jezelf op voorhand vertrouwd met lokale verkeerswetten, die van land tot land kunnen verschillen.

13. Zorg ervoor dat je wagen voordat je vertrekt in een perfecte staat verkeert en dat je een volle tank hebt.

14. Denk er eens over een reisbijstandsverzekering te nemen. Je zult het je zeker niet beklagen wanneer je plots met pech langs de Franse autostrade te staan komt!

15. Wacht niet tot je tank zo goed als leeg is om bij te tanken. Op een weg die je niet kent weet je maar nooit wanneer je het volgende tankstation zult passeren. Als je tank nog voor een kwart vol is, begin je best al uit te kijken naar een tankstation.

16. Probeer onderweg brandstof te besparen. Rem niet te bruusk, neem geen overbodig gewicht mee en rijd niet te snel.

17. Als je met kinderen rijdt, stop dan extra veel, niet alleen om een hapje te eten en naar het toilet te gaan, maar ook voor de ontspanning. Stop bijvoorbeeld bij een leuke speeltuin of leg een frisbee in je auto. Je zult merken dat je kinderen veel rustiger zijn als ze zich even hebben kunnen uitleven!

18. Als je eten wilt inslaan, doe dat dan eerder bij een supermarkt of kruidenier in plaats van in een tankstation. De prijzen zijn er veel hoger en de keuze is er vaak beperkt tot ongezonde rommel.

19. Houd plastieken bekertjes, bordjes, doekjes en een kleine koelbox binnen handbereik voor de picknick onderweg. Leg ook wat kleingeld klaar voor de tol onderweg. Zorg ook voor een verbanddoos, een zaklamp, een kussen, een deken en startkabels.

20. Laat iedereen in de auto zijn veiligheidsgordel aandoen!

Gerelateerde berichten

admin