Autovakanties — 09 juli 2008

De auto is nog altijd een geliefkoosd vervoermiddel om je vakantiebestemming te bereiken. Om veel ellende te voorkomen is het echter aangeraden om goed voorbereid te vertrekken.

Voor je vertrek kun je een afspraak maken met je garage voor klein onderhoud. Maar zelf kun je ook veel doen om ervoor te zorgen dat je auto je niet in de steek laat terwijl je kilometers afmaalt.

1. Het oliepeil bijvullen

Controleer het oliepeil voor je op reis vertrekt. Als je een grote afstand aflegt, verbruikt je auto immers meer olie dan normaal. Vraag desnoods aan je garagehouder om het oliepeil te controleren.

2. Koel- en remvloeistof controleren

Vaak gaat de trip naar warmere oorden en dan is het zeker van belang dat de motor goed afkoelt. Daarvoor zorgt de koelvloeistof. Controleer ook de remvloeistof.

3. Ruitenwissers en ruiten

Zijn je ruitenwissers nog in goede staat? Een goed zicht is immers van het allergrootste belang, zeker bij regenweer. Schone ruiten dragen ook bij tot een goed zicht aan alle kanten. En vergeet zeker niet te controleren of je nog genoeg ruitenvloeistof hebt.

4. Bagage

Om te voorkomen dat de auto overladen wordt, kun je best alle zware en onbelangrijke zaken thuislaten.

5. De banden

De bandenspanning
Controleer de bandenspanning voor je vertrekt. Hou er rekening mee dat die spanning afhankelijk is van het gewicht aan bagage en passagiers dat je meeneemt. Het is erg belangrijk voor de wegligging dat de bandenspanning optimaal is. Te lage bandenspanning zorgt ook voor een stijging van het benzineverbruik. Om te weten hoe hoog de correcte spanning is voor jouw auto, kun je best de gebruikershandleiding die bij je auto hoort, even raadplegen.

Banden vervangen
Misschien is het ook een goed idee om nieuwe banden op te leggen als de profieldiepte van de huidige banden minder dan 0.2 mm bedraagt

Reservewiel
Duik ook even in je koffer of elders om te zien of je beschikt over een degelijk reservewiel en bijbehorend gereedschap.

Extra tips

Neem een kopie van belangrijke papieren zoals je rijbewijs, je groene kaart, …
Verzamel contactgegevens van familie, vrienden, garagehouder,…
Met de huidige brandstofprijzen is het zaak om op voorhand te controleren in welke landen je het goedkoopst kunt tanken.
Beschik je over reservesleutels van de auto? Neem die dan mee.
Zorg voor wegenkaarten en routeplanners, als je niet beschikt over een GPS.
Zorg er ook voor dat je de achterblijvers je verblijfsadres meedeelt
Vertrek goed uitgerust.
Mijd piekdagen en zwarte weekends.
Geef de voorkeur aan alternatieve routes, zo valt er onderweg nog wat te zien.
Zorg voor een voorraadje levensmiddelen.
Nog belangrijker is voldoende water om de hitte en de files te trotseren.

Gerelateerde berichten

admin