Cruises — 09 juli 2008

Je kan overal bestolen worden, hoewel je het altijd probeert te voorkomen. De enige plaats waar je dieven absoluut te slim af wilt zijn is toch wel op vakantie. Een cruiseschip lijkt misschien wel een veilige omgeving, maar ook hier moet je opletten.

Vooraleer aan boord te gaan…

Maak voldoende kopieën van belangrijke documenten: je identiteitskaart, je rijbewijs en je reisdocumenten. Een stapel kopieën geef je aan een vriend die of familielid dat thuis blijft. Het andere stapeltje neem je zelf mee, gescheiden van de originelen. Noteer het nummer van card stop in geval van verlies van je bankkaarten. Een tip die altijd van pas komt: steek je portefeuille niet in je achterzak. Dat is de ideale plaats voor dieven om gemakkelijk aan geld te geraken. Schaf je liever een geldbeugel aan die je onder je kleding kunt dragen.

Gepakt en gezakt

Welk soort koffer neem je mee? Dat ligt vaak een beetje moeilijker. Niemand wilt tenslotte een koffer die op ongelegen momenten gewoon openspringt en je bagage tentoonspreidt. Maar aan de andere kant wil je ook geen fortuinen besteden aan een koffer. Daarbij komt dat luxekoffers aanlokkelijk kunnen lijken voor dieven die van het principe ‘hoe duurder de koffer, hoe duurder de inhoud’ uitgaan.

Een degelijke koffer die je verstevigt met een extra riem er rond, ducktape of een plastieken band die je op de luchthaven kunt krijgen zou moeten volstaan. Als je begint in te pakken is het aangeraden een lijst op te stellen met de dingen die in je koffer steken. Als je koffer dan verloren zou gaan, kun je tenminste verklaren wat erin zat. Label je koffer niet aan de buitenkant met je volledige adres- en contactgegevens, maar wel aan de binnenkant.

Aan de buitenkant hang je enkel je naam en telefoonnummer, dit om te verkomen dat dieven je volledige adres kennen. Aangezien je (veel) bagage bij je hebt, kunnen ze ook wel vermoeden dat je langer dan een dag wegblijft en dat het dus de uitgelezen periode is om in te breken.

Op het schip

Cruises zijn over het algemeen een van de veiligste manieren om te reizen. Toch is het belangrijk om steeds alert te zijn en op je spullen te letten. Een schip is een beetje zoals een kleine gemeenschap, maar met mensen die je niet kent. Gaan je kinderen mee op cruise, stel dan ook hier regels voor hen: laat hen niet onbewaakt rondrennen op het schip, verplicht hen op publieke plaatsten van het schip te blijven en nooit met iemand mee te gaan – zelfs niet met de bemanning. Wees zelf ook voorzichtig, zeker in je cabine. Sluit ’s nachts alle sloten die aan je deur hangen en open voor niemand meer. Laat zowel overdag als ’s nachts geen belangrijke papieren of geld rondslingeren, maar stop ze in een kluis.

Extra aandacht aan de haven

Als je aan het begin van de reis aan boord gaat, controleer dan je cabine. Laat de deur van je kamertje open en check eerst de badkamer en het toilet. Als zo’n schip aangemeerd ligt, kunnen veel meer mensen aan boord gaan dan je zou vermoeden. Hetzelfde geldt als het schip een tussenstop maakt: sluit je cabine goed af en laat niets waardevols achter. Hou je geld bij onder je kleren en verlies de sleutel van je cabine zeker niet uit het oog. Je kunt nooit voorzichtig genoeg zijn en beter maatregelen te veel dan te weinig nemen.

Gerelateerde berichten

admin