Cruises — 09 juli 2008

Op vakantie gaan is leuk, zeker als het van tevoren goed gepland en geregeld is. Hetzelfde geldt voor cruises: een ontspannen vakantie maar je treft best een aantal voorbereidingen. We geven alvast een paar tips waar je rekening mee dient te houden als je een cruise wil boeken.

Kinderen

Lees even aandachtig de kleine lettertjes als je de kinderen graag zou meenemen. Het is namelijk zo dat op sommige cruises alleen volwassenen toegelaten zijn.

Budget

Hoeveel ben je bereid uit te geven aan je reis? Voor een eenvoudige cruise van een week tel je al gemakkelijk 500 euro neer. Je kunt eventueel de kosten nog een beetjedrukken door of heel vroeg (zo’n negen maanden op voorhand) of heel laat (een tweetal maanden van tevoren) te boeken. Cruises in de zomer en in het najaar zijn vaak ook goedkoper dan die in de zomer.

Aantal reisdagen

Als je echt ergens naartoe wilt varen om er dingen te bezichtigen, zoals naar Mexico, de Fjorden of Scandinavië, dan kun je best een week boeken. Voor een verlengd weekend bijvoorbeeld vaar je meestal nergens naartoe en maak je ook geen tussenstop. Uiteraard bestaan er ook cruises die tien of veertien dagen duren en dus ook meer mogelijkheden bieden.

Het seizoen

Hoewel je sommige cruises gedurende het hele jaar kunt doen, zijn andere seizoensgebonden. Wanneer je naar Noord-Europa of Alaska wilt varen, dien je tussen mei en september te gaan. In tropische gebieden zoals de Caraïben, maakt het qua temperatuur niet veel uit wanneer je gaat, wel qua vochtigheid. In de winter is daar het regenseizoen waardoor je voorbereid moet zijn op regenbuien in de namiddag. Wees niet bang voor herfststormen op zee, want vaak kan het schip zijn reisroute aanpassen om die stormen te ontwijken.

Waar gaat de reis naartoe?

Als je bedenkt dat de aarde voor drie vierde bedekt is met water, kun je je wel inbeelden dat je tijdens een cruise bijna overal kunt geraken. Zelfs Centraal-Europa of Rusland, dat toch wel redelijk ingesloten ligt, zijn bereikbaar via een riviercruise.

Wat te doen?

Op een schip kun je vanzelfsprekend meer doen dan van het uitzicht genieten. Naast de activiteiten die op het schip aangeboden worden, kun je gaan snorkelen, duiken of andere watersporten beoefenen. Als het cruiseschip aanlegt, kun je aan land aan sightseeing doen.

Een hut boeken

Bij vroeg boeken is de kans groter dat je goedkopere hutten kunt reserveren. Vaak hangt het ervan af hoeveel je wilt uitgeven aan zo’n hut. Houd wel in je achterhoofd dat hoe lager je op een schip ligt, hoe minder last je zult hebben van een ruwe zee.

Gerelateerde berichten

admin