Autovakanties — 30 juli 2008

Op vakantie gaan, we doen het (bijna) allemaal wel graag. Zowel met het vliegtuig als met de trein of met de auto. Maar hoe begin je daar nu aan? Wat moet je weten als je in de auto reist? Wat dien je te voorzien als de kinderen meereizen? Hoe garandeer je een leuke rit voor iedereen? Geen stress! Met onderstaande tips kun je je vakantie goed plannen.

Vooraleer je vertrekt…

…is het best om je auto volledig te laten nakijken. Naast een controle van de lichten en richtingaanwijzers, is ook een check-up van het oliepeil en de bandenspanning gewenst. Wist je trouwens dat je auto minder verbruikt als je de juiste bandenspanning hebt? Test tegelijkertijd ook even of de gordels in orde zijn en of de radio en de claxon werken. Zorg er ook voor dat het reservewiel bruikbaar is. Omdat je nooit voorzichtig genoeg kan zijn, raden we je aan om een noodtas mee te nemen. Dat kan een eenvoudige plastieken doos zijn waarin op z’n minst volgende spullen inzitten:

– Vuur
– Zaklantaarn
– EHBO-doos
– Fles water
– Toolkit (met een mesje, tape, touw…)
– Deken

Reizen met de kinderen

Heb je nog kleuters die ook mee op reis gaan? Zorg er dan voor dat het ook voor hen een aangename rit wordt. Neem hun favoriete speelgoed mee in de mate van het mogelijke. Denk bijvoorbeeld aan kleurboeken, kleurtjes, hun knuffelbeer en hoofdkussen. Als je kinderen al iets ouder zijn, betrek ze dan bij de planning van de reis. Laat hen ook voorstellen doen over wat ze willen bezichtigen en waar ze eventueel zouden willen stoppen voor een fotootje. Als ze dat zien zitten kun je hen eventueel zelf iets laten voorbereiden. Laat hen voor een dag gids zijn op die historische site of in dat prachtige museum. Je zult zien: zo’n vakantie zullen ze niet snel vergeten!

Tips voor onderweg

Als je lang onderweg bent, is het natuurlijk leuk en gezellig om zelf eten en drinken te voorzien. Smeer een aantal sandwiches met het favoriete beleg van je kinderen of neem wat snoepgoed mee. Wees je er wel van bewust dat chocolade en suiker kunnen smelten en het lelijke vlekken kan achterlaten. Gezonde tussendoortjes zoals fruit, rozijnen en droge koeken kunnen dat voorkomen. Hoe leuk het ook mag zijn om met de auto te reizen, regels zijn meestal wel nodig. Leg hen bijvoorbeeld uit dat er niet elke 10 minuten gestopt zal worden voor een plaspauze, dat ze hun vuilnis moeten opruimen en dat ze niet mogen roepen. Het zijn slechts enkele eenvoudige regeltjes, maar ze kunnen de trip des te aangenamer maken voor iedereen.

Gerelateerde berichten

admin