Autovakanties — 30 juli 2008

De brandstofprijzen swingen tegenwoordig de pan uit. Je let wel op je doen en laten maar aan de andere kant wil je je tripje met de auto toch ook niet zomaar in het water laten vallen. Klinkt het je bekend in de oren? En zie je het wel zitten om het onderste uit de (brandstof-)kan te halen? Dan kunnen onderstaande tips je daar zeker bij helpen.

Carpoolen

Altijd een leuk idee is om samen te rijden in één auto. Op die manier spaar je niet alleen geld uit, maar maak je er ook een toffe trip van als je samen met vrienden erop uit trekt. Je kunt dan op verschillende manieren de kosten delen. Voor je vertrek leg je bijvoorbeeld een bedrag samen waarvan de benzine betaald wordt. Wat natuurlijk ook altijd kan is om beurten te betalen aan het tankstation. Het ‘jij rijdt, ik betaal het eten’-principe raden we af om misverstanden te vermijden.

Stopplaatsen

Wanneer je de auto stillegt en opnieuw start, verbruikt hij veel meer benzine. Het is daarom beter dat je niet te veel stops tussendoor maakt maar op voorhand uitzoekt waar je zou willen stoppen. Op die plaatsen kun je dan foto’s nemen, een snackje kopen en even de benen strekken. Moet je toch vroeger een plaspauze inlassen, zorg dan dat iedereen even naar het toilet gaat en dat je allemaal even de benen strekt, iets eet en drinkt.

Tankstations

Het is inderdaad een stuk gemakkelijker om gewoon even langs de autoweg te gaan tanken. Maar wist je ook dat het een stuk duurder is dan in de stad? Eigenaars van tankstations profiteren natuurlijk van de gemakzucht van voorbijrijders die al lang onderweg zijn. Als je dus ziet dat de tank bijna leeg is, kun je beter even naar het dichtstbijzijnde dorpje of stadje rijden om daar je benzinetank weer vol te gooien.

Check-up

Laat je auto voor je vertrek nog eens nakijken: olie verversen, bandenspanning aanpassen, remmen checken… Het lijkt misschien absurd, maar wanneer je banden niet de juiste spanning hebben, verbruik je automatisch meer benzine. Eens onderweg is het een goed idee om een constante snelheid aan te houden en zo weinig mogelijk te versnellen. Schakel dus eventueel cruise control in als je niet dezelfde snelheid kunt aanhouden. Een andere optie is om snel naar een hogere versnelling over te schakelen.

Airconditioning

Vanaf het moment dat je de airco in de auto aanzet, verbruik je meer benzine. Simpelweg omdat de motor harder moet draaien. De oplossing is dus om de airco uit te laten. Geen optie is om dan de ramen open te draaien want zo vang je meer wind op en moet de motor ook harder werken. Wat je wel kunt overwegen is ’s nachts rijden. Je ziet dan weinig van het landschap, maar dan maak je ook minder tussenstops en verbruik je weer minder.

Gerelateerde berichten

admin