Autovakanties — 19 augustus 2008

Warm weer, het zonnetje, feeststemming, cocktails…. Tijdens de zomer nemen we het niet zo nauw met de veiligheid op de baan, zo blijkt uit een aantal studies. In de maanden juni, juli en augustus gebeuren namelijk de meeste dodelijke ongevallen op de weg. Ook al ga je op vakantie, neem dus geen loopje met de veiligheid.

Je auto rijklaar maken

Laat je auto checken vooraleer je op vakantie vertrekt. Zorg ervoor dat alles onder de motorkap volledig in orde is. Laat het motoroliepeil nakijken, vloeistoffen bijvullen, draden, ringen en banden aanspannen of bijwerken enzovoort. Dit werk op voorhand kan je veel pech onderweg besparen. Vergeet ook de lichten (remlichten, richtingaanwijzers,….) niet te laten checken. Denk aan een noodmateriaal zoals water, eten, zaklamp, dekens, een gsm en een extra batterij. Pech kan je overal overkomen en het is beter om er dan op voorbereid te zijn.

Stressloos achter het stuur

Plan op voorhand wanneer je wilt vertrekken zodat het niet holderdebolder moet gebeuren. Wees realistisch als je een reisplan opstelt en luister op voorhand naar verkeersinformatie om files te omzeilen. Kruip niet achter je stuur als je opgejaagd bent of veel aan je hoofd hebt. Heb je een carkit? Dan raden we aan om je gsm daarop aan te sluiten zodat je handsfree kan bellen. Wees voorbereid op wat kan komen: probeer dus verder te kijken dan de bumpersticker van de auto voor je.

De vermoeidheid voor

De hitte in de auto zorgt ervoor dat je je sneller moe gaat voelen. Je merkt dat je moe bent als je verkeersborden of de afrit mist, over de witte lijnen rijdt, regelmatig geeuwt en moeite hebt om je ogen open te houden. Wees die vermoeidheid voor en las regelmatig pauzes in. Voel je dat het echt niet meer gaat? Parkeer de auto dan op een veilige plaats, stap uit de wagen en rust op z’n minst een halfuurtje. Als het mogelijk is, wissel dan af om te rijden. Je komt beter een paar uurtjes te laat aan op je bestemming dan dat je in slaap valt achter het stuur.

Rijd veilig!

Iedereen kent de BOB-campagnes wel, maar laten we het nog even benadrukken: drinken en rijden gaan niet samen, ook al drink je maar één pintje. Want dat ene pintje kan aanvoelen als vijf pintjes als je een beetje moe bent. Als je medicatie neemt, lees dan even de bijsluiter(s) opnieuw. Sommige medicijnen kunnen het zicht verminderen of hebben andere nevenwerkingen waardoor autorijden bemoeilijkt wordt. Verder is het van belang dat iedereen een gordel draagt in de auto, zeker kinderen. Heb je nog kleine kinderen? Schaf dan een kinderzitje aan voor hen en zorg ervoor dat ze stevig vastgemaakt zijn . Wat ook goed vastgemaakt dient te worden, is de bagage. Laat niets slingeren dat jou of de passagiers kan hinderen. Tot slot is het van belang dat de tank van de auto altijd voldoende vol is. Je kunt namelijk nooit voorspellen of je in een file terechtkomt of als je omgeleid wordt.

Gerelateerde berichten

admin