Autovakanties — 21 augustus 2008

De een is er al gevoeliger voor dan de ander, maar reisziekte treft in het algemeen veel mensen. Het is het resultaat van een conflict tussen oor en oog. Oren constateren namelijk dat men in beweging is, terwijl de ogen zich focussen op de binnenkant van de wagen en dus geen beweging constateren. Het resultaat? De hersenen krijgen tegenstrijdige informatie waardoor misselijkheid de kop opsteekt. Of er dan niets aan te doen is? Natuurlijk wel! Hieronder volgen alvast enkele nuttige tips.

Breed gezichtsveld

Om de balans tussen oor en oog in stand te houden, is het belangrijk dat je naar buiten kijkt en de rijweg probeert te volgen. Vermijd in ieder geval het lezen van magazines of boeken en ook het spelen van spelletjes.

Vermijd achterin

Chauffeurs hebben het minst last van reisziekte. Kan je zelf niet rijden? Plaats je dan voorin de wagen, kijk voor je uit en volg de route.

Frisse lucht

Om misselijkheid te voorkomen, zorg je er best voor dat er zich geen onaangename geuren, zoals sigarettengeur of sterke voedingsgeuren, verspreiden in de wagen. Af en toe wat frisse lucht binnenlaten verricht wonderen.

Gevulde maag

Rijden met een lege maag is geen goed idee als je vaak kampt met reisziekte. Eet liever een licht verteerbare maaltijd voor het vertrek. Alcohol, koffie en zoetstoffen schrap je beter van het menu.

Voorzichtig rijden

Voorzichtig rijden is de boodschap. Vermijd vervelende kronkelweggetjes en passeer bulten en andere verkeershindernissen steeds langzaam.

Stops inlassen

Reken voldoende tijd om af en toe een nodige stop te verrichten. Maak tijdens deze stops steeds een korte wandeling zodat je zuurstofpeil wordt aangevuld.

Grijp in

Reisziekte ontstaat vaak geleidelijk. Wees dus op je hoede voor de eerste symptomen zoals hoofdpijn, zweten en verlies aan eetlust. Las in dat geval een pauze in en voorzie je lichaam van frisse lucht. Ook het eten van een droge koek of boterham kan in dat geval helend werken.

Medicatie

Er bestaat specifieke medicatie tegen reisziekte. Let echter op. Deze medicatie is enkel doeltreffend als je het inneemt vóór de aanvang van de reis. Eens reisziek biedt medicatie niet langer een uitweg.

Gerelateerde berichten

admin