Citytrip Amsterdam — 15 december 2008

Op citytrip naar Amsterdam maar zit je een beetje krap bij kas? Geen paniek, want een aantal bezienswaardigheden in Amsterdam zijn zelf volledig gratis!

Schuttersgalerij

De Schuttersgalerij is een galerij die uitgebaat wordt door het Amsterdams Historisch Museum. In de wandelgalerij met het glazen dak, gelegen tussen de Kalverstraat en het Begijnhof, hangen een 15 17de-eeuwse schuttersstukken. Het bekendste schuttersstuk is zonder twijfel de Nachtwacht van Rembrandt, maar die hangt in het Rijksmuseum.

Begijnhof

Vlakbij de Schuttersgalerij ligt het Begijnhof, een rustig hofje met kleine huisjes, die in de 14de eeuw gebouwd werden als huisvesting voor de Begijnen, religieuze vrouwen die een belofte maakten aan God. Van het drukke Amsterdam beland je in een paar stappen in een rustig minidorp. De eeuwenoude huizen, het verzorgde tuint je, de kleine middeleeuwse kerk en de hoge bomen zullen zeker indruk maken. In het Begijnhof staat ook het oudste huis van Amsterdam, tevens het oudste houten huis van Nederland, dat dateert van rond 1475.

Tuinen van het Rijksmuseum

Veel bezoekers weten het niet, maar de tuinen van het Rijksmuseum zijn vrij toegankelijk voor iedereen. Grabbel een gratis foldertje mee om meer uitleg te krijgen over de indrukwekkende beelden, fonteinen, vijvers en architecturale stukken over de laatste vijf eeuwen, waaronder de gotische pilaren en 17de-eeuwse stadspoorten.

Ferry over ’t IJ

Tussen het stadscentrum en Noord-Amsterdam ligt ’t IJ, een voormalige zeearm en het oudste deel van de haven van Amsterdam. Als je graag een boottochtje maakt, waarom er dan geen kiezen dat gratis is? De tocht met de ferry duurt slechts 5 minuten, maar het uitzicht dat je van de noordelijke oever over Amsterdam hebt, maakt het zeker de moeite waard!

Hollandsche Manege

In het centrum van Amsterdam, op een steenworp van het Leidseplein, bevindt zich de Hollandsche Manege, een goed bewaard geheim. De Hollandsche Manege is de oudste rijschool van Nederland. In 2007 bestond de rijschool 125 jaar, en wat meer is, sinds zijn opening in 1882 is ze bijna niets veranderd. Binnen een kijkje gaan nemen naar de ruiters is volledig gratis!

Gerelateerde berichten

admin