Kamperen — 11 mei 2009

Iedere kampeerder is ooit voor de eerste keer gaan kamperen en heeft beginnersfouten gemaakt. Fouten zijn er om uit te leren, maar liefst van al wil je ze natuurlijk voorkomen.

Geraak vertrouwd met je materiaal

Nieuwe kampeerders wachten vaak tot ze op de camping zijn voor ze hun materiaal voor de eerste keer testen. Daardoor sukkelen ze vaak uren voordat ze hun gloednieuwe tent opgezet krijgen. Zet je tent dus zeker eens op voor je gaat kamperen. Probeer ook je kampeervuurtje eens uit om te zien of het goed werkt en test je luchtmatras en slaapzak om te weten of je er goed in slaapt.

Koop een tent die groot genoeg is

Onervaren kampeerders kiezen vaak een tent die eigenlijk te klein is. Ruimte en comfort zijn enorm belangrijk bij de keuze van een tent, tenzij je met de rugzak gaat trekken. Koop een tent met een capaciteit van twee personen meer dan er uiteindelijk gebruik van zullen maken. Voor twee personen koop je dus best een vierpersoonstent, voor vier personen een zespersoonstent, enz.

Gebruik een checklist

Nieuwe kampeerders gebruiken vaak geen checklist. Maar het is niet leuk op de camping aan te komen en te merken dat je iets vergeten bent. Ga georganiseerd te werk en zorg ervoor dat je niets vergeet. Gebruik de lijst bij het inpakken en duid ieder voorwerp dat je al ingepakt hebt aan. Herzie de tekst regelmatig. Als iets stuk gaat, vervang het dan. Als iets niet gebruikt wordt, haal het dan van de lijst.

Kom vroeg aan op de camping

Wie nog geen ervaring heeft met kamperen, weet nog niet precies wat hij van een camping kan verwachten. Arriveer vroeg zodat je het kampeerterrein kunt verkennen. Voorkom ook dat je je tent moet opzetten terwijl je buren allang hun slaapzak opgezocht hebben.

Plan je maaltijden op voorhand

Als je voor de eerste keer gaat kamperen, kun je best eens nadenken over de maaltijden. Denk eens na over hoeveel maaltijden je moet maken voor hoeveel mensen en stel een paar menu’s op. Denk ook eens na over of je een koelbox of draagbare koelkast nodig zult hebben.

Houd je aan de kampeerregels

Op een camping bestaat er maar heel weinig privacy. Als jij lawaai maakt, kan dat tientallen andere kampeerders uit hun slaap houden. Wandel niet over de plaatsen waar andere kampeerders hun tent hebben opgezet.

Breng de juiste kledij mee

Een goede voorbereiding is erg belangrijk. Wie voor de eerste keer gaat kamperen, neemt vaak niet genoeg kleren mee. Je weet immers nooit zeker aan wat voor weer je je kunt verwachten. Neem een regenjas mee voor regenweer, zwemkledij voor een frisse duik, en misschien een sweater of een jas voor de koele avonden.

Vermijd slecht weer

Kamperen moet een ontspannende buitenactiviteit blijven. Als je weet dat het weer zal tegenvallen, ga dan gewoon niet. Niets zo vervelend als je tent opzetten in de regen om daarna in de tent te blijven zitten.

Gerelateerde berichten

admin