Wintersportvakanties — 24 juni 2008

Sommigen houden van de sprankelende reflecterende sneeuw onder de zon, zoals in Vail of Chamonix. Voor vele mensen is zo’n budget echter niet weggelegd. Geen zorgen, ook zij vinden het geknipte skioord. Bij de keuze van een skigebied kun je best rekening houden met alle elementen, van prijs tot weer, en van waar tot wanneer.

Wanneer ga je skiën?

De tijd van het jaar bepaalt de textuur van de sneeuw en heeft invloed op de vakantiesfeer.
Skiërs in het vroege seizoen (voor Kerstmis) kunnen meestal rekenen op lage prijzen. Omgekeerd zijn de diensten in het hotel of de piste dan vaak niet volledig. Je zal minder in de rij voor de skiliften moeten wachten, en je kan in alle rust je ding doen. Voor beginnende en gematigde skiërs is dit het uitstekende moment om hun vaardigheden wat bij te schaven.
De laatste week van december is volgens de cijfers de allerduurste periode van het jaar. Waar voor je geld uit zich in de vorm van volledige service.
In januari valt het seizoen weer wat stil. Februari en maart zijn daarentegen weer topperiodes.

Wie deelt je droom?

Hou rekening met de personen die met je meereizen. Ben jij gevorderd en gaan er vele beginners mee, dan moet je misschien even nadenken of je het wel ziet zitten om vaak helemaal alleen rond te skiën. Daarnaast moet je dan ook nog rekening houden met de aanbiedingen van het skioord. Als er onervaren mensen meekomen, moeten die de mogelijkheid hebben les te nemen.

De sneeuw zelf

Dit is uiteraard het minst te voorspellen element van je reis. De meeste skioorden zijn uitgerust met een sneeuwkannon, maar zoals we allemaal weten kan dit nooit tippen aan het echte ding. Een handig middel om te zien of de skipistes van jouw kaliber zijn, is het pisteboekje van het desbetreffende resort te raadplegen. Hierin vind je elke skipiste, aangeduid qua niveau en type.

Droomlocaties

Zwitserland is het droomland van de sneeuw, maar natuurlijk heel erg duur. Toch zijn er verschillende skioorden die ook voor de gewone mens betaalbaar zijn. Zermatt is bestempeld als het beste skioord van Zwitserland en heeft de hoogste tandradspoorweg van Europa. Sankt Moritz en Lausanne zijn twee andere populaire wintersportbestemmingen.

Oostenrijk wordt de ‘parel van de Alpen’ genoemd, hoewel je op de Mont Blanc de meest koninklijke piek van de Alpen zal vinden. In Chamonix, gelegen aan de Mont Blanc, ski je op de tweede hoogste piek van Europa, en vind je de langste skibaan ter wereld (22,7 km).

Gerelateerde berichten

admin