Vliegvakanties — 27 juni 2008

Geen beenruimte, onvoldoende plaats om je armen neer te leggen, een kind dat tegen de rugleuning schopt…. Juist ja, je zit op een vliegtuig en hebt een slecht plaatsje gekregen. Maar wist je dat er ook enkele trucjes bestonden om je op het vliegtuig van een goede zitplaats te verzekeren?

Rijen bij een (nood-)uitgang, zitplaatsen bij het gangpad of het raam en zitplaatsen aan voorkant van het vliegtuig worden over het algemeen als de beste beschouwd. Zitplaatsen bij het raam zijn aan te raden bij lange vluchten. Je kunt je hoofd dan immers tegen het raam laten rusten. Op de rijen bij een (nood-)uitgang heb je dan weer iets meer beenruimte.

Veel mensen die regelmatig vliegen houden ook van de zitplaatsen achter de scheidingswanden die de verschillende delen van een vliegtuig aanduiden. Omdat er dan geen zitplaatsen voor je zijn, heb je vaak een beetje extra beenruimte. Maar let op, want de plaatsen achter een scheidingswand verschillen van vliegtuig tot vliegtuig. Op sommige vliegtuigen zul je eerder verkrampt zitten.

De middenzitplaats in een rij is meestal niet aan te raden. De rijen dichtbij het toilet of bij de gedeelten voor de stewards/stewardessen zijn vaak drukker en lawaaieriger, terwijl de zitjes vlakbij de televisieschermen erg oncomfortabel kunnen zijn.

Koop je tickets vroeg

Krijg je bij de luchtvaartmaatschappij de zitplaatsen op voorhand toegewezen, koop je ticket dan genoeg op voorhand. Probeer zo vroeg mogelijk op de luchthaven te zijn om in te checken.

Probeer een betere zitplaats vast te krijgen

Bij bepaalde luchtvaartmaatschappijen kun je voor een toeslag een zitplaats krijgen met extra beenruimte. Check eens of dit ook bij jouw luchtvaartmaatschappij het geval is.

Kies je zitplaats wanneer je boekt

Op veel websites heb je de mogelijkheid een zitplaats te kiezen wanneer je je ticket koopt. Meestal is dit gratis, maar soms vraagt men er een lichte toeslag voor.

Bevestig je zitplaats bij de check-in

De meeste luchtvaartmaatschappijen laten hun passagiers toe 24 uur voordat hun vlucht vertrekt in te checken. Bevestig de zitplaats die je al gekozen hebt of kies een betere. Vraag of er nieuwe zitplaatsen zijn bijgekomen.

Ga vroeg genoeg naar de luchthaven.

Als je te laat aankomt, ben je misschien je zitplaats kwijt.

Wees specifiek

Als je precies weet in welk zitje je geïnteresseerd bent, kan je het makkelijker maken voor je agent. In plaats van voor een plaatsje aan een nooduitgang te vragen of een ‘goede zitplaats’ te vragen, kan je beter zeggen dat je 12A wilt. Zo weet men wat je precies bedoelt en krijg je sneller wat je wilt.

Informeer de reisagent

Heb je een medische aandoening, meld dat dan aan je agent. De meesten zullen hun best doen je een goed plaatsje te bezorgen.

Gerelateerde berichten

admin