Algemeen — 01 december 2022
6 Tips voor de doorgewinterde surfer

Het is buiten ijzig koud, maar er staat een onweerstaanbare surfwind! Kun je de verleiding niet weerstaan? Met onderstaande tips kan jij de hele winter door surfen!

1.     Koop een geschikte surf outfit

Om je te beschermen tegen de kou is een geschikte surf outfit essentieel. Koop een goede winter wetsuit en waterschoenen, zoals op https://aquashoes.nl. Met deze twee items zie je er cool uit én houd je jezelf warm. De wetsuit moet dan in ieder geval tussen de 5 en 6 mm dik zijn. Te dik is ook weer niet goed, want dan wordt je beperkt in je bewegingsvrijheid. Deze dikte is voldoende om de lichaamswarmte vast te houden. Het is even een investering, maar wij raden je aan om voor een goed merk te kiezen, dan ben je verzekerd van optimale flexibiliteit en warmtebehoud. 

2.  Kleed je om in een verwarmde omgeving

Het is veel comfortabeler en verstandiger om je om te kleden in een verwarmde ruimte. Meestal zal dit betekenen dat je thuis je wetsuit aan en uit trekt. Soms kan het bij het strand, maar meestal is daar geen geschikte gelegenheid. Moet je nog autorijden of fietsen? Trek dan alleen de onderste helft van je pak aan. Hoe korter je bloot in de koude wind staat, hoe minder lichaamswarmte je verliest.

3. Zorg voor een goede uitrusting

Heb je geen andere mogelijkheid dan je in de buitenlucht omkleden? Zorg voor een lekker, warme surfponcho, een goede handdoek en een thermoskan met een warme drank. Kleed je zo snel mogelijk om en gebruik daarbij de board bag of een speciale changing mat om op te staan. Zo hoef je niet op de koude grond met je blote voeten!  

4. Warming up

Doe een warming up. Dit is voor elke sport van belang, maar helemaal als je een wetsuit draagt. Het principe van zo’n wetsuit is namelijk dat het jouw eigen lichaamswarmte gebruikt om je warm te houden. Na een warming-up is je temperatuur net iets hoger en hetzelfde geldt voor je hartslag. Zo kost het dus ook minder tijd om je suit op te warmen en daarmee jezelf.

5. In beweging blijven

Dit punt is super belangrijk en eigenlijk ook heel logisch. Door te bewegen warm je op. Blijf je stil in het water liggen, dan kun je heel snel onderkoeld raken.  Blijf dus in beweging en zodra je moe wordt en wilt stoppen, ga je het water uit.

6. Ga nooit alleen surfen

Eigenlijk moet je nooit alleen gaan surfen, maar in de zomer zijn er altijd wel mensen op het strand, waaronder mensen van de reddingsbrigade. In de winter is dat niet het geval. Ga altijd met een surfbuddy het water op, zodat je elkaar in de gaten kunt houden en  er altijd iemand is die hulp kan inschakelen in noodgevallen. Het is bovendien niet alleen veel veiliger om samen te gaan, maar ook veel leuker. Heb je geen surfbuddy? Zoek maar eens online op surfforums. Zeker weten dat je in no-time nieuwe vrienden maakt!

Gerelateerde berichten

admin