Citytrip Boedapest Citytrips — 02 augustus 2011
Boedapest, glorierijke stad aan de Donau

Boedapest, de hoofdstad van Hongarije, is een stad waar oud en nieuw elkaar ontmoeten. De prachtige architectuur is de stille getuige van een rijk verleden. Maar de glorierijke stad aan de oevers van de Donau maakt de laatste jaren ook een stevig moderniseringsproces door. Het ideale moment dus om deze stad te leren kennen!

Het stadsdeel Boeda bevindt zich op de westelijke oever van de Donau. In dit heuvelachtige deel van de stad bevinden zich de meeste historische bouwwerken, waaronder de Kasteelheuvel met het Boedakasteel Matthiaskerk en het Vissersbastion. Pest, aan de andere kant van de rivier, is het moderne deel van de stad, het zakelijke, politieke en financiële centrum, waar de meeste winkels liggen.

Als Boedapest ergens om bekend staat, dan is het wel om haar schitterende thermale baden. In de stad bevinden zich zo’n 100 warmwaterbronnen en 12 geneeskrachtige baden met bijhorende badhuizen. Vaak hebben die schitterende badhuizen nog niets van hun charme verloren.

Een andere beroemde attractie in Boedapest is de kabeltram van de Kasteelheuvel, de oude tram die de kasteelheuvel oprijdt. Boedapest is echt een stad van tradities. Ook de beroemde klassieke koffiehuizen, die vroeger veelvuldig bezocht werden door intellectuelen en artistiekelingen, zijn volledig in ere hersteld.

Bezienswaardigheden Boedapest

Boedapest telt heel wat boeiende en uiteenlopende bezienswaardigheden. De Kasteelheuvel is een van de meest interessante buurten van de Hongaarse hoofdstad. Er liggen een heleboel prachtige gebouwen, waaronder het Vissersbastion, de Matthiaskerk en het Koninklijk Paleis. Boedapest staat voorts ook bekend om zijn vele warmwaterbronnen en bijhorende badhuizen, die al eeuwenlang in gebruik zijn en architecturale kunstwerkjes zijn. Ten slotte telt Boedapest ook nog heel wat musea die meer dan de moeite waard zijn.

Weer in Boedapest

Boedapest kent, net als de rest van Hongarije, een mild continentaal klimaat. De zomers zijn er warm, de temperaturen lopen er dan op tot gemiddelde maxima van 26 à 27°C. De winters daarentegen zijn er aan de koude kant. Het vriest er dan vaak en sneeuwt er regelmatig. In de koudste maand, januari, wordt het gemiddeld 1°C De lente en de herfst zijn er gematigd. Zo bedragen de gemiddelde maxima in april en oktober 16°C.

Gerelateerde berichten

Leen