Citytrip Barcelona — 27 mei 2008

In Barcelona kun je gerust enkele dagen rondlopen zonder alles gezien te hebben. Toch zijn er enkele bezienswaardigheden waar je écht niet omheen kunt. Hier vind je er 7.

La Rambla

La Rambla is een enorme, vijf straten lange boulevard in hartje Barcelona, vol straatmuzikanten, levende standbeelden, mimespelers en kraampjes met snuisterijen. Hier vind je een lawaaierige vogelmarkt en het Palau de la Virreina, een groot 18de-eeuws herenhuis in rococostijl. Naast het Palau bevindt zich de meest kleurrijke markt van Barcelona, de Mercat de la Boqueria. Ten zuiden van de Mercat siert de Mosaic de Miró het voetpad, met een door de artiest gesigneerde straattegel.

In het volgende deel van La Rambla prijkt het Gran Teatre del Liceu, een bekend operahuis uit de negentiende eeuw.
Vanaf de Plaça Reial wordt La Rambla groezeliger, met stripclubs en peepshows.

La Rambla eindigt bij het imposante Monument a Colom, een monument ter ere van Columbus. Ten westen van het monument, op de Avinguda de les Drassanes, vind je de koninklijke scheepswerven en het fascinerende Museu Marítim.

Barri Gòtic

De Barri Gòtic is een wijk vol middeleeuwse gotische gebouwen, een paar blokken ten noordoosten van La Rambla. Het is de oude stadskern van Barcelona, een web van kleine steegjes en pleintjes vol cafés en bars. In dit deel van de stad vind je de goedkoopste slaapplaatsen.

De meeste gebouwen in deze wijk dateren uit de veertiende en vijftiende eeuw, toen Barcelona nog niet ingelijfd was bij Castilië en grote welvaart kende. Rond de kathedraal zijn nog steeds delen van de oude stadsomwallingen zichtbaar.
Het centrum van deze wijk is de Plaça de Sant Jaume, een groot en druk marktplein. Hier bevinden zich twee van de belangrijkste gebouwen van Barcelona, het Ajuntament en het Palau de la Generalitat.

Museu Picasso

Dit is Barcelona’s drukst bezochte museum. De collectie omvat een groot deel van Picasso’s vroege werken, vooral uit zijn Blauwe periode. Een reeks kubistische studies van Velazquez’ Las Meninas vertegenwoordigt zijn latere werk.

Sagrada Família

La Sagrada Família moet je absoluut gezien hebben, ook als je weinig tijd hebt. Het is het levenswerk van Antoni Gaudí, Barcelona’s favoriete kunstenaar. De kathedraal is nooit afgewerkt, maar de torenspitsen, waarvan de contouren gebaseerd zijn op de heilige berg Montserrat, zijn van een overdonderende pracht.

Gaudí stierf voordat de kathedraal afgewerkt was, en sindsdien is het bouwprogramma altijd onderwerp van controverse geweest. De zuidwestelijke gevel is zo goed als afgewerkt, maar het schip is nog steeds in aanbouw.

La Pedrera

Dit gebouw, een combinatie van appartementen en kantoren, is eveneens van Gaudí’s hand. De naam, die ‘mijn’ of ‘steengroeve’ betekent, heeft het gebouw te danken aan zijn oneffen grijze stenen façade. De onregelmatige vormen van de gevel creëren een golvend effect, dat nog versterkt wordt door de smeedijzeren balkons. Op zomerse avonden is het dak verlicht en open voor het publiek. Het dak biedt dan een spectaculair uitzicht op nachtelijk Barcelona. Onder het dak bevindt zich een bescheiden museum dat gewijd is aan Gaudí’s werk.

Montjuïc

De Montjuïc is een heuvel die uitkijkt op het stadscentrum vanuit het zuidwesten. Hier vind je kunstgalerijen, recreatiecentra, rustgevende parken en de belangrijkste locaties van de Olympische Spelen van 1992.

Wanneer je de Montjuïc vanaf de Plaça d’Espanya aan de noordzijde nadert, kom je de Plaça de Braus Les Arenes tegen, waar de Beatles in 1966 optraden. Daarachter bevindt zich het Parc Joan Miró met het standbeeld Dona i Ocell (vrouw en vogel) van Miró. Even verder vind je het Palau Nacional, dat het Museu Nacional d’Art de Catalunya huisvest. Onder het Palau Nacional bevindt zich een reeks terrassen met fonteinen, waarvan de grootste, de Font Màgica, op zomeravonden tot leven komt in een gratis muziek- en lichtspektakel.

In het noordwesten vind je het Poble Espanyol, het Spaanse dorp. Dit dorp biedt een overzicht van de meest uiteenlopende Spaanse architectuurstijlen, met kopieën van gebouwen uit heel Spanje.

Tibidabo

Tibidabo is met zijn 542m de hoogste heuvel in het beboste gebied achter Barcelona. Bij helder weer biedt deze plek een prachtig uitzicht op de stad.

Wie houdt van een kick kan terecht in het Parc d’Atracciones met zijn achtbanen en spookhuis. Nog enger is de glazen lift die bezoekers naar een panorama aan de Torre de Collserola-telecommunicatietoren brengt.

Minder avontuurlijke mensen kunnen hun hart ophalen in de Temple del Sagrat Cor, het Barcelonese equivalent van het Parijse Sacré Coeur, die opdoemt boven het kabelbaanstation.

Gerelateerde berichten

admin