Citytrip Londen — 03 juni 2008

Londen is zonder twijfel een van de mooiste steden ter wereld. Een van de beste winkelsteden bij uitstek, met een lange, rijke geschiedenis die baadt in grandeur, macht en schandalen. Een bezoek aan Londen en je zult al snel vallen voor de mix van kosmopolitische levendigheid en klassieke elegantie. De grootste stad heeft voor iedereen wel iets te bieden.

De beste tip die wij je kunnen geven is je in Londen zowel te gedragen als een toerist als een local. Zo bezoek je niet alleen de toeristische trekpleisters, maar leer je ook de verborgen schatten kennen. Wij stellen je hier alvast drie dagen voor met een erg afwisselend programma.

Dag 1: gedraag je als een echte toerist

Laat de toerist in je naar boven komen en bezoek de Londense trekpleisters die over de hele wereld bekend zijn. Begin je dag met een Engels ontbijt en ga daarna voor een hele dag ‘sightseeing’. Begin je dag op Trafalgar Square en loop er binnen in de National Gallery en de National Portrait Gallery. Beide wereldberoemde musea zijn volledig gratis. De National Gallery biedt een prachtig overzicht van de West-Europese schilderkunst tussen 1250 en 1900, met enkele zeer beroemde schilderijen. In de National Portrait Gallery hangen portretten van de grote koningen, artiesten en andere Britse beroemdheden.

Blijf er niet te lang, want de musea zijn zo groot dat je er gerust een dag kunt doorbrengen. Wandel zuidwaarts langs Whitehall, voorbij het levensgrote standbeeld van King Charles. Hier zul je enkele fantastische bezienswaardigheden tegenkomen: Portcullis House, het Oliver Cromwell-standbeeld, de Big Ben en de Houses of Parliament en ten slotte Westminster Abbey. Stop hier even om je respect te tonen aan de koningen, koninginnen, grote denkers en artiesten die hier begraven liggen. Loop zeker eens langs het Memorial van Isaac Newton en de Poet’s Corner.

Na deze geschiedkundig en cultureel verantwoorde bezoekjes zul je ongetwijfeld zin hebben in iets lichters. Wandel in oostelijke richting naar South Bank. Hier vind je de London Eye, een van de grootste reuzenraden ter wereld. Bij helder weer kun je van op het reuzenrad wel 30 kilometer ver zien! Geniet van het uitzicht en ga dan iets eten, want waarschijnlijk zal je maag ondertussen wel grommen.

Laat je daarna nog eens onderdompelen in Londens roemrijke verleden. Ga naar de Tower of Londen en bewonder de kroonjuwelen die hier bewaard worden. In de Tower of Londen maak je ook kennis met het gruwelijke verleden van Londen. De Tower deed immers dienst als executieplaats voor tal van koningen en andere hoog geplaatste personen. Ook het arsenaal aan wapens en harnassen is ronduit indrukwekkend.

Ga na een hartelijk diner naar het Globe Theatre, een openluchttheater in Elizabethaanse stijl, zoals het er moet hebben uitgezien in de tijd van Shakespeare. Er worden ook alleen stukken van Shakespeare opgevoerd.

Dag 2: laat je onderdompelen in de cultuur

Nu je de eerste dag de bekendste toeristische bezienswaardigheden bezocht hebt, kun je de tweede dag gaan voor een cultureel getint programma. Breng ’s morgens eerst een bezoek aan St. James’ Park, het oudste koninklijke park van Londen. Ga voor een ontbijt bij het aan het meer gelegen Inn The Park. Maak daarna nog een wandelingetje door het park.
Buckingham Palace grenst aan St. James’ Park. Om 11.30 uur kun je hier de wisseling van de wacht meemaken. Deze traditie gaat terug tot de regering van Henry VII, in de late 14de eeuw.

Ga daarna weer richting de Thames voor een bezoek aan het Tate Modern. In dit gratis museum voor moderne kunst vind je werken van de meest invloedrijke artiesten van de 20ste eeuw zoals Dalí, Matisse, Pollack, Picasso en Warhol. Het gebouw is ook al een kunstwerk op zich. Eindig je tour in het museum met een stop in het redelijk geprijsde Tate Café, waar je sandwiches, salades en andere lichte maaltijden vindt.

Wandel daarna over de Millennium Bridge naar St. Paul’s Cathedral voor de evensong, het Anglicaanse avondgebed. Geniet ondertussen van de prachtige mozaïeken en fresco’s van het gebouw. Loop daarna nog eens rond de kathedraal om de indrukwekkende standbeelden en mooie fonteinen te bewonderen.

Ga daarna terug naar je hotelkamer om je op te frissen voor een nachtje uitgaan in Soho. Soho is een van de meest bruisende wijken van Londen. Je vindt er veel uitstekende restaurants en natuurlijk ook de Londense versie van Chinatown. Ga eerst een hapje eten voor je naar een van de vele trendy bars en pubs afzakt.

Dag 3: leef als een local

Haal op de derde dag ergens een broodje en een koffie uit en maak daarna een wandeling door Kensington Gardens, waar je het Kensington Palace, het standbeeld van Peter Pan, het Albert Memorial en de Diana, Princess of Wales Memorial Fountain terugvindt. Wandel na deze overdaad aan groen en huldesymbolen Hyde Park in. Loop even langs de Serpentine Gallery, een gratis kunstgalerij waarin gerenommeerde kunstenaars tentoongesteld worden.

Verlaat het park dan via de uitgang aan Brompton Road waar je verschillende bekende Britse winkels tegenkomt. Zo onder meer Harvey Nichols en Harrods. Deze warenhuizen met koninklijke allures kun je niet aan je voorbij laten gaan! Ga voor de lunch in het café van Harvey Nichols, topkwaliteit tegen een redelijke prijs.

Spring, eens de lunch beëindigd, op de metro naar Notting Hill waar je Portobello Road kunt bezoeken. Op de antiek- en straatmarkt die hier ieder jaar gehouden wordt, kun je echte schatten opsnuisteren. Als je ondertussen moe geworden bent, zet je dan ergens neer voor een verfrissende pint. Ga daarna door naar Primrose Hill.

Primrose Hill is een charmant, rustig district ten noorden van Londen. In de wijk wonen veel celebrities. Geniet op de top van de gelijknamige, 78 meter hoge heuvel Primrose Hill van de zonsondergang. Ga daarna door naar de Regent’s Park Road, waar je in een van de gezellige restaurants kunt genieten van je laatste avondmaal op Londense bodem.

Gerelateerde berichten

admin