Citytrip Londen — 10 juni 2008

In Londen is zoveel te zien en te doen dat het moeilijk is te weten wat je zeker niet mag missen. Het is altijd goed om een lijstje bij de hand te hebben, dus hier vind je een top 10 van Londense bezienswaardigheden. Houd er rekening mee dat smaken voor iedereen verschillen.

London Eye

De London Eye moet je gedaan hebben tijdens je trip naar Londen. Dit 135 meter hoge reuzenrad met zijn 32 gesloten capsules was bij zijn opening in 1999 het grootste ter wereld. In de capsules word je getrakteerd op een uitzicht van 360°. De tickets kun je op voorhand online bestellen, wat je veel geld zal uitsparen. De rijen lijken lang als je aankomt, maar gaan snel vooruit. Vergeet je camera niet!

Tower of London

In de Tower of London worden de spectaculaire Britse kroonjuwelen bewaard. Op deze plek werden maar liefst drie Engelse koninginnen geëxecuteerd. Niet ver hiervandaan ligt de Tower Bridge, die je zeker niet mag overslaan. Architect Horace Jones en ingenieur John Wolfe Barry deden er acht jaar over om de brug, die openging op 30 juni 1894, te voltooien.

Buckingham Palace

Buckingham Palace is de officiële residentie van de Queen. De staatsievertrekken van het paleis zijn in augustus en september geopend voor het publiek. Als je Londen tijdens een andere periode bezoekt, kun je naar de wisseling van de wacht gaan kijken. Die vindt plaats op regelmatige tijdstippen. Vertrek op tijd, zodat je een goed plaatsje kunt bemachtigen.

Trafalgar Square

Trafalgar Square is een van de herkenbaarste punten van Londen. Bewonder de grote zuil die Nelson’s Column genoemd wordt en de vier enorme leeuwenbeelden er rond. Het voederen van de duiven is tegenwoordig wel verboden. Aan de noordelijke zijde van het plein kun je de National Gallery bezoeken en net om de hoek, op St. Martin’s Lane, ligt de National Portrait Gallery. Beide musea hebben zowel een permanente collectie als speciale tentoonstellingen.

Tate Modern

Het Tate Modern, een museum voor moderne kunst, is gevestigd in een opgeknapte elektriciteitscentrale en ligt tegenover St. Paul’s Cathedral, aan de andere kant van de Thames. Dit is een museum dat je keer op keer opnieuw kunt bezoeken en steeds nieuwe dingen ontdekken. In de Turbine Hall op de begane grond vind je enorme installaties. Buiten tref je de Millennium Bridge (de brug die nogal bewoog bij zijn opening). Vergeet niet ook een bezoekje te brengen aan het Tate Britain, het nationale museum voor Britse kunst van 1500 tot heden.

Museum of London

Ben je geïnteresseerd in de geschiedenis van Londen, dan is dit de place to be. De zeven permanente galerieën geven je een zeer goed beeld van de geschiedenis van de Britse hoofdstad. Een van de pronkstukken is de Lord Mayor’s Coach, gebouwd in 1757 en ieder jaar nog gebruikt voor de Lord Mayor’s Show.

British Museum

Laat je niet vangen door de naam van dit museum. Hier zul je geen voorwerpen uit het oude Engeland tegenkomen! De Engelsen waren eeuwenlang echte veroveraars. De bewijzen daarvan vind je terug in dit museum, dat volgestouwd is met schatten die de Britten van over de hele wereld meenamen. Opmerkelijke collectiestukken zijn een beeld van Paaseiland, de Steen van Rosetta en de vroegst gekende afbeelding van Christus. In het museum vind je een uitgebreide collectie oud-Griekse en Egyptische stukken, waaronder de werelberoemde Elgin Marbles, afkomstig van de Atheense Akropolis.

Natural History Museum

Het Natural History Museum is zo’n typisch museum dat alle leeftijdsgroepen aanspreekt. Vooral de dinosaurussen- en walvissenafdeling zijn heel erg in trek. Vooral de blauwe walvis op levensgroot schaalmodel is de moeite.

Houses of Parliament

Voor de Houses of Parliament moet je maar wandelen van Trafalgar Square naar Parliament Square. Vanaf het laatstgenoemde plein heb je een schitterend uitzicht over de parlementsgebouwen. Wandel zeker eens over Westminster Bridge naar de overkant, vanwaar je een zo mogelijk nog meer verbluffend uitzicht hebt. De Houses of Parliament staan ook bekend om de beroemde klokkentoren ‘Big Ben’. Eigenlijk is Big Ben de naam van de klok die in de toren hangt.

Victoria & Albert Museum

Vlakbij het Natural History Museum en het Wetenschapsmuseum in South Kensington, ligt het Victoria & Albert Museum, een fantastisch museum voor kunst en design, met meer dan 3000 jaar oude voorwerpen, waaronder een verzameling Britse kunst van 1500 tot 1900. Je vindt er meubelen, fotografie, beeldhouwwerk en nog veel meer.

Gerelateerde berichten

admin