Citytrip Istanbul — 11 juni 2008

De wereldberoemde Grand Bazaar plaatst Istanbul in de lijst van de beste winkelsteden ter wereld, maar ook de smalle straatjes met de authentieke winkeltjes in het oude Istanbul, de elegante boetieks van Nisantasi en de prachtige kunst- en handwerkspullen houden de reputatie hoog.

Waar winkelen?

Ga je shoppen in Istanbul, dan kom je onvermijdelijk bij de Grand Bazaar, een van de grootste overdekte markten ter wereld, uit. De meer dan 6000 winkeltjes verkopen lederwaren, (gouden en zilveren) juwelen, aardewerk, kruiden, tapijten en nog zoveel meer. Op de Grand Bazaar kun je gerust een aantal uren zoet zijn.

Iets minder overweldigend in grootte, maar wel in prijzen, is de Arasta Bazaar, achter de Blauwe Moskee gelegen in het oude stadscentrum. Deze bazaar telt slechts 40 winkeltjes, die vooral traditionele producten verkopen.

De Egyptische Kruidenbazaar in Eminönü is nog zo’n verplichte stop op een shoppingtour door Istanbul. Oorspronkelijk verkochten de handelaars hier alleen exotische kruiden uit het oosten, maar vandaag de dag is dat uitgebreid met T-shirts, Turks fruit en nog veel meer.

Voor handwerk, keramiek en cadeaus kun je ook eens een kijkje gaan nemen in het Handwerkcentrum van Istanbul, gevestigd in een oude madrassa (Koranschool) tegenover de Blauwe Moskee. Je kunt er onder meer Turkse poppetjes, kalligrafie en miniaturen kopen.

De Istlikal Caddesi, die van Beyoglu naar Taksim loopt, is de belangrijkste winkelstraat van Istanbul. Het is een drukke promenade vol cafés, kleding-, muziek- en boekenwinkels. Een wandeling van Tünel naar het Taksimplein is een must voor iedereen die Istanbul bezoekt. Breng zeker ook een bezoekje aan de Avrupa Pasaji, een winkelgalerij met. Niet zover van het noordoosten van Taksim ligt de trendy buurt Nisantasi met zijn vele luxboetieks van internationale ontwerpers.

Naast de bazaars heeft Istanbul ook een hoop openluchtmarkten waarop vooral verse producten, kleding en soms antiek verkocht wordt. Een wandeling over een van deze markten geeft je nog een extra kans om kennis te maken met de lokale cultuur. Istanbul heeft ook een aantal rommelmarkten. Op zondag vindt er een rommelmarkt plaats tussen Sahaflar en de Grand Bazaar, in de weekends op de Horhormarkt in Akisaray en elke dag op Çukurcuma Sokagi in Cihangir. In Ortaköy vindt iedere zondag een handwerk- en kunstmarkt plaats.

Wat kun je er kopen?

Veel toeristen willen in Istanbul een traditioneel tapijt kopen. Maar als je een rondreis maakt door Turkije, kun je met de aankoop van een tapijt beter wachten tot je meer in het binnenland bent. De handelaars in Istanbul zijn immers erg geslepen.

Veel mensen weten niet dat de Turkse lederwaren tot de beste van Europa behoren, vergelijkbaar met het leer dat je in Firenze kunt kopen. De kwaliteit van de lederwaren kan wel nogal verschillen doordat het allemaal handgemaakte items zijn.

De volledige lengte van de Kalpakçilar Caddesi in de Grand Bazaar schittert van de kostbare metalen die er verkocht worden. De prijs van het goud en het zilver is er vrij goedkoop. De kwaliteit van de producten is in Turkije nu beter dan ooit, maar kijk wel eens rond, want de kwaliteit kan nogal verschillen.

Het beste meerschuim ter wereld is afkomstig uit Turkije. Dit hittebestendig schuim wordt zacht wanneer het nat is, waardoor er de prachtigste pijen uit gemaakt kunnen worden. Zelfs als niet-roker zul je het moeilijk hebben de speelse pijpjes te laten liggen.

Met antiek kun je beter uitkijken. De verkopers lijken er hier een kunst van gemaakt te hebben de beste nepcertificaten te produceren. En niet alleen de certificaten zijn hier vaak nep! Verzamelaars houden beter in hun achterhoofd dat de Turkse wet export van spullen van voor 1900 verbiedt.

Onderhandelen

De tactiek om de verkoper de helft van de oorspronkelijke prijs te bieden heeft afgedaan. De verkopers hebben die tactiek van de westerlingen ook leren kennen en drijven de prijs bijgevolg op. Een goede duimregel is 25% minder bieden dan je eigenlijk bereid bent te betalen, probeer het tegenaanbod zo lang mogelijk af te slaan.

Gerelateerde berichten

admin