Citytrip Istanbul — 11 juni 2008

Beyoglu is al eeuwenlang de place to be om iets te gaan drinken, te dansen of naar het theater te gaan. Hoewel het in de jaren’ 80 een slechte reputatie kreeg als ‘ruige buurt’, hebben de vele jongeren in Istanbul en de geest van het liberalisme voor een opleving van het district. De stripclubs in de buurt hebben plaats geruimd voor meer nachtclubs, wijnbars en jazzcafés. Om alcohol te mogen drinken moet je 18 zijn, maar identiteitskaarten worden zelden gecontroleerd.

Zoals in de meeste steden kunnen de prijzen van het drinken ontzettend variëren. De tavernen of meyhanes in Balik Pasaj (vismarkt) zijn veel goedkoper dan de nachtclubs of de live muziekzalen. Meyhanes sluiten normaal gezien om middernacht, bars rond 1 à 2 uur ’s nachts, terwijl clubs in de weekends tot een uur of zes openblijven. Toeristen, en zeker zij die alleen zijn, kunnen best de verlopen zaken in de achtersteegjes van de Istiklal Caddesi te vermijden. Veel strip- en buikdansclubs maken gebruik van een systeem waarbij nietsvermoedende bezoekers een enorme rekening moeten betalen voor een danseres die de hele avond bij hun tafel stond.

Time Out Istanbul is een Engelstalig maandelijks magazine over het uitgaansleven in Istanbul.

Bars

Het centrum van het nachtleven is zonder twijfel Beyoglu, waar je erg veel bars en clubs tegenkomt. In de Imam Adnan Sokak vind je verschillende bekende bars zoals Kaktus en Pia. Nog verder door ligt de zijstraat Nevidaze Sokak, een smalle, luidruchtige straat vol bars, waaronder de luidruchtige, vriendelijke Aslanim en het trendy Gizli Bahce. Dichterbij Tünel tellen de vele smalle straatjes rond Asmalimescit verschillende kleine bars. Het lijkt wel alsof hier iedere week een andere bar zijn deuren opent!

Aan de overkant van de Bosporus, in Ortakoy, vind je een hoop klassebars –en cafés, ideaal voor de fashionista’s, zoals Sedir op de Mecidiye Köprüsü Sokak, Bobos op de Salhane Sokak and Kethuda op de Muallim Naci Caddesi.

Casino’s

Gokken is illegaal in Turkije, het wordt geassocieerd met de georganiseerde misdaad.

Clubs

De clubs in Istanbul kunnen variëren van een kleine dansvloer in Beyoglu, tot enorme exclusieve zaken met uitzicht op de Bosporus. De twee beroemdste clubs liggen in Ortakoy: Reina (adres: 10 Muallim Naci) en Laila (adres: 141-142 Muallim Naci) zijn echter entertainmentrijkjes, ieder met verschillende bars, dansvloeren en restaurants. Ze worden druk bezocht door miljonairs, beroemdheden en modellen. Nu Teras is een club met een prachtig open terras vanwaar je een verbluffend uitzicht hebt over de stad. Karga (16 Kadife Sokak in Kadikoy) is een bar waar je lekker kunt chillen en waar veel lokale house- en techno-dj’s achter de draaitafel staan. De Be Club is de enige openlijke gay club in de stad.

Live muziek

In Babylon (Seybender Sokak, in Asmalimescit) vinden veel experimentele en jazzconcerten plaats met lokale en internationale dj’s en bands. The Venue (100 Yil Sanayi Sitesi, Maslak) en Parkorman (Büyükdere Caddesi, Maslak) zijn grote populaire openluchtarena’s waar concerten georganiseerd worden. Roxy (Aslan Yatagi Sokak, Siraselviler-Taksim) is een populaire club waar vaak Turkse en internationale pop- en rockgroepen optreden. In Nardis Jazz Club (14 Kulebi Sokak, Galata) staat iedere avond wel iemand op de planken.

Gerelateerde berichten

admin