Citytrip Rome — 11 juni 2008

Rome heeft zoveel boeiende kerken met geweldige kunstwerken dat er haast geen beginnen aan is. Veel kerken blijven de hele dag open, maar sommige sluiten een paar uur de deuren in de namiddag.

In de Romeinse kerken is de toegang gratis, maar sommige hebben een museum, klooster of archeologische site waar je wel voor moet betalen.

Als je een kerk betreedt, moet je rustig en respectvol zijn. Mannen moeten hun hoofddeksels afnemen. In sommige kerken mag je niet binnen als je een short of een mouwloos topje draagt. In de meeste kerken mag je wel foto’s maken, als je je tenminste aan een aantal strikte voorschriften houdt.

San Giovanni Laterano (kathedraal van Rome)

San Giovanni Laterano is de kathedraal van het bisdom Rome en de eerste kerk van de pausen, van de vierde eeuw tot de pausen naar Avignon verhuisden in 1305. Het is dus de plaats van de eerste christelijke kerk ooit in Rome. De San Giovanni Laterano-basiliek werd door de eeuwen heen verschillende keren in brand gestoken, het slachtoffer geworden van aardbevingen en ingezakt, maar iedere keer heropgebouwd. De huidige kerk is opgetrokken in barokstijl en heeft kloostergangen en een museum die je kunt bezoeken. Binnen vind je zes pauselijke tomben. Het pauselijke altaar zou veel relikwieën bevatten, waaronder de hoofden van Sint Pieter en Sint Paul en een deel van het houten altaar van Sint Pieter.

Sint-Pietersbasiliek

De Sint-Pietersbasiliek ligt in Vaticaanstad. San Pietro is de huidige kerk van de paus en een van de grootste en belangrijkste katholieke kerken ter wereld. Het enorme interieur bevat veel marmer, brons, houtwerk en natuurlijk de Pieta van Michelangelo. De Sint-Pietersbasiliek is vrij toegankelijk, maar voor de nabijgelegen Sixtijnse kapel met de beroemde fresco’s van Michelangelo en Boticelli en de Vaticaanse musea moet je wel betalen.

Santa Maria Maggiore

In de Santa Maria Maggiore, nog een van de vier patriarchale kerken van Rome, kun je schitterende 5de-eeuwse bijbelse taferelen bewonderen. De marmeren vloer, de klokkentoren en de mozaïeken op de triomfboog en in de loggia zijn middeleeuws. Het spectaculaire plafond zou gedecoreerd zijn met goud dat Columbus meebracht uit de nieuwe wereld. De vierde patriarchale kerk is de San Paulo Fuori la Mura, die een eindje van het centrum van Rome afligt. Deze kerk werd na een brand in 1823 herbouwd.

Pantheon

Het Pantheon, dat in 118 gebouwd werd als kerk voor alle goden, is het best bewaarde gebouw uit het oude Rome. De enorme koepel heeft bovenaan een ronde opening die het licht binnenlaat. In de zevende eeuw veranderden de vroege Christenen het Pantheon in een kerk. Binnen zijn veel tombes, waarvan een paar de lichamen van Italiaanse monarchen herbergen.

San Clemente

San Clemente, die vlakbij het Colosseum ligt, is vooral de moeite waard om de archeologische opgravingen die eronder plaatsvinden en die de boeiende geschiedenis van Rome illustreren. De huidige 12de-eeuwse kerk is gebouwd op de top van een 4de-eeuwse kerk die op zijn beurt gebouwd is op de plaats waar christenen uit de eerste eeuw voor Christus samenkwamen.

San Pietro in Vincoli

San Pietro in Vincoli ligt ook vlakbij het Colosseum. De kerk werd in de 5de eeuw opgericht om de kettingen te bewaren die Sint Pieter vastketenden toen hij gevangen zat in de Mamertijnse gevangenis. Volgens de legende werd een paar kettingen eerst naar Constantinopel gestuurd, om daarna terug te keren naar Rome met de uiteinden op miraculeuze wijze terug aan elkaar vast. In de kerk kun je de beroemde Mozes van Michelangelo bewonderen.

Santa Maria in Cosmedin

Santa Maria in Cosmedin, die tussen de rivier en het Circus Maximus ligt, is de belangrijkste Griekse kerk in Rome. Binnen kun je een aantal magnifieke Byzantijnse mozaïeken bewonderen. Aan de voorkant zul je een hoop toeristen hun hand in de Bocca della Verità zien steken, de mond van de waarheid, een middeleeuws stenen putdeksel dat op een hoofd lijkt. Volgens de legende zou het gezicht bij leugenaars zijn mond sluiten en de hand afbijten.

Santa Maria in Trastevere

Trastevere is de buurt aan de overkant van het historische centrum van Rome, op de andere oever. Santa Maria in Trastevere is een van de oudste kerken van Rome en de eerste kerk die gewijd is aan de Maagd Maria. De kerk dateert oorspronkelijk van de late derde tot de vroege vierde eeuw, maar werd herbouwd in de 12de eeuw. De kerk is beroemd om zijn Byzantijnse mozaïek achter het altaar en de 13de-eeuwe mozaïeken. Op het plein aan de kerk staat een mooie achthoekige fontein.

Santa Maria Sopra Minerva

Nog een van de ‘Santa Maria-kerken’ van Rome. Santa Maria Sopra Minerva, dichtbij het Pantheon gelegen, is de enige Romeinse kerk in gotische stijl. Je vindt er een kunstcollectie die de moeite waard is, waaronder de Christus die het kruis draagt van Michelangelo en de tomben van Sint Catherine, Fra Angelico en de 16de-eeuwse pausen van de Medici. Buiten vind je een beeld van Bernini, een olifant met een obelisk op zijn rug.

Santa Maria del Popolo

Santa Maria del Popolo, gelegen op het Piazza del Popolo, was een van de eerste Renaissancekerken in Rome. In de kerk hangen Het martelaarschap van Sint Pieter en de Bekering van Sint Paul van Caravaggio. Bezoek zeker de Chigikapel, die vormgegeven werd door Rafaël, met mozaïeken op de zoldering en piramideachtige tombes met standbeelden van Bernini.

Gerelateerde berichten

admin