Citytrip Rome — 11 juni 2008

Vandaag is Rome een bruisende en levendige stad met op elke straathoek wel een bouwwerk uit een ver verleden. In Rome zul je monumenten uit de oudheid naast middeleeuwse en renaissancistische gebouwen en fonteinen zien staan. Daarbij telt de stad ook nog eens een heleboel boeiende musea.

Rome is ook de hoofdstad van het moderne Italië, met veel leuke restaurants en cafés, een goed nachtleven en levendige straten en pleinen. Hoewel Rome een enorme stad is, is het historische centrum erg klein.

Ligging

Rome ligt in het westen van centraal Italië, niet ver van de kust. De haven van het moderne Rome is Civitavecchia, waar de cruiseschepen aanleggen om Rome te bezoeken.

Transport naar Rome

De beste manier om in Rome aan te komen is per trein. Het belangrijkste station, Stazione Termini, ligt vlakbij het historische centrum van Rome. De luchthaven van Rome, de Leonardo da Vinci-luchthaven, is een grote internationale luchthaven. Van aan de luchthaven kun je per bus, trein of taxi naar het stadcentrum afzakken. Zelf rondrijden in Rome is een hele uitdaging, waar je je beter niet aan waagt. Een aantal low cost luchtvaartmaatschappijen vliegt op Ciampinoluchthaven. Deze ligt dichter bij het stadscentrum, maar heeft geen treinverbinding, wel een bus- en metroverbinding.

Transport in Rome

Het historische centrum van Rome kun je best te voet verkennen. Let wel op met het oversteken van de straat. Rome heeft een uitgebreid bus- en metrosysteem (Metropolitana) waarmee je gemakkelijk overal geraakt.

Toeristische informatiepunten

In het belangrijkste treinstation ligt een toeristisch infopunt dat je kan helpen een hotel te vinden en kaarten en infobrochures heeft. Doorgaans kan men je in de informatiepunten goed verder helpen in het Engels. Het belangrijkste kantoor ligt op de Via Parigi, vlakbij het Piazza della Republica.

Evenementen

In de zomer zijn er veel muziek- en cultuurfestivals. Het Festa di San Giovanni, van 23 tot 24 juni, is een belangrijk festival met veel dans, muziek en voedsel. Rond Kerstmis staan in veel kerken kerststallen. Gedurende de week voor Pasen zijn er veel religieuze festivals en processies. Op de Spaanse trappen kun je het best terecht voor het Lentefestival in april.

Weer

Rome heeft een mediterraan klimaat. In de zomer kan het er soms drukkend heet zijn. De Romeinen zelf zullen zeggen dat het beste weer in oktober is. voor die aangename, zonnige nazomerdagen hebben ze zelfs een eigen woord: ottobrata (letterlijk vertaald ‘mooie oktoberdag’). April, mei en de tweede helft van september tot oktober zijn de beste periodes voor een bezoek.

Bezienswaardigheden in Rome

Sint-Pietersbasiliek: de Sint-Pietersbasiliek is het grootste rooms-katholieke gebouw ter wereld. Je vindt er belangrijke werken van Michelangelo en Bernini.
Vaticaanse Musea: de Vaticaanse musea zijn het grootste museumcomplex ter wereld. Het huisvest kunst uit een periode van meer dan 3000 jaar. Hier vind je de Sixtijnse kapel en de fresco’s van Michelangelo.
Colosseum: het Colosseum is het grootste monument uit het keizerlijke Rome. Het is een enorm amfitheater dat plaats bood aan de onstuimige gladiatoren en wilde dierengevechten.
Forum Romanum: een van de belangrijkste archeologische sites in Rome. Dit was hét centrum van het oude Rome en bevat nog steeds monumenten uit die boeiende 900-jarige periode uit de geschiedenis van Rome.
Pantheon: het Pantheon is het best bewaarde gebouw uit de oudheid. Het was oorspronkelijk een heidense tempel, maar veranderde daarna in een kerk. Voor het pantheon ligt een gezellig piazza.
Capitool: deze heuvel is een goede plaats om een mooi uitzicht te krijgen op het Forum Romanum. Het centrum van de heuvel is het grote Piazza del Campidoglio, dat ontworpen werd door Michelangelo. Er zijn twee belangrijke musea die een indrukwekkende collectie beelden, schilderijen, fresco’s en mozaïeken herbergen.
Piazza Navona: het Piazza Navona is een levendig piazza dat omring wordt door klassecafés. In het midden liggen drie weelderige fonteinen.
Villa Borghese: de Villa Borghese huisvest de Galleria Borghese, een grote collectie beroemde beelden.

Gerelateerde berichten

admin