Citytrip Istanbul — 12 juni 2008

Voor culinaire liefhebbers is Istanbul een echte topper. Restaurants vind je in alle prijsklassen. Wij zetten 12 van de beste eetgelegenheden voor jou op een rijtje.

Körfez

Een vismaaltijd terwijl je op het terras van een overweldigend uitzicht over de Bosporus, de Bosporusbrug en het Rumelifort geniet, kan het nog beter? Körfez, gevestigd in een mooie zomerpatio, ligt aan de Aziatische kant van de Bosporus en is een van de beroemdste restaurants van Istanbul. Dat heeft het restaurant vooral te danken aan de uitmuntende kwaliteit van het eten.

Tot de beste gerechten behoren de in zout gebakken vis, tandbaars in hete Aziatische saus, ‘bonito sushi’ en makreelburgers met rozijnen en pistachenootjes. Dit restaurant is zeker de lange trip naar de overkant van de Bosporus waard. Je kunt zelfs gebruik maken van de eigen bootdienst van het restaurant.

Körfez Caddesi 78 Kanlica
Prijs: > 45 euro

Tugra

Tugra, het restaurant van het bekende Kempinsky Hotel in het Ciraganpaleis, is de ideale plaats om een speciale gelegenheid te vieren. Tugra heeft een uitgebreide keus aan Ottomaanse schotels en daarenboven ook nog eens een fantastische ligging met een terras dat over de Bosporus uitkijkt. De selectie warme en koude mezes (voorgerechtjes) is enorm, met wijnbladeren, soepen en vis en zeevruchten. De hoofdgerechten bestaan uit kip, rundvlees en lam op tientallen verschillende manieren gekookt. Ook vegetariërs komen er aan hun trekken. Het dessertbuffet is een van de beste van Istanbul. Er is altijd live traditionele muziek. Kleed je casual maar netjes en reserveer zeker op voorhand!

Ciragan Palace Hotel Kempinski, 32 Ciragan Caddesi, Besiktas
Prijs: > 45 euro

Café Suisse

Twee dingen maken Café Suisse in het Swissotel een bezoek waard: het open terras met uitzicht over de Bosporus en het geweldige buffet. Er is ook een à la carte-menu voor het ontbijt, de lunch of het diner. De keuken is een mengeling van internationale en Turkse gerechten. Het buffet is uitgebreid, met keuze tussen vis, zeevruchten, rundvlees, kip en vegetarische schotels, soepen, salades en mezes.

Swissotel, 2 Bayildim Caddesi, Macka Besiktas
Prijs: 25-45 euro

Hi Sushi

Sushirestaurants zijn een vrij nieuw concept in Istanbul, maar zijn al meteen ongemeen populair. Hi Sushi biedt een hele waaier aan traditionele schotels. De sushi is er van topkwaliteit. Er zijn vaste menu’s voor de lunch en het diner, maar veel gasten gaan ook gewoon aan de sushibar zitten en kiezen daar wat ze willen eten. Het wijnaanbod is voortreffelijk.

Divan Hotel, 2 Cumhurriyet Caddesi, Taksim
Prijs: 25-45 euro

Seasons Restaurant

Het Seasons Restaurant in het Four Seasons Hotel is een van de weinige restaurants in het toeristische Sultanahmet die echt de moeite waard zijn. Het restaurant is ondergebracht in een met glas omringde binnenhof en heeft een terras. De klemtoon ligt op de moderne mediterraanse keuken. Proef bijvoorbeeld eens de geroosterde pompoen met ricotta-soep. Verder staan er veel visgerechten, pasta’s en Turkse vleesgerechten op de kaart. De brunch op zondag is een aanrader. Best kun je op voorhand reserveren.

Four Seasons Hotel, 1 Tevkifhane Sokak , Sultanahmet-Eminönü
Prijs: > 45 euro

Café Marmara

In het Marmara Hotel op het Taksimplein vind je Café Marmara, een café met een prachtig terras, dat vooral in de zomer ideaal is om de langskomende mensen te bekijken. Je moet wel het geluid van het verkeer kunnen verdragen. Je vindt er een uitgebreid aanbod van soepen, pizza’s, salades en burgers, maar je kunt er ook terecht voor ontbijt of gebakjes. Een echt instituut in Istanbul met een levendige atmosfeer.

Marmara Hotel, Taksim Meydani, Taksim
Prijs: 25-45 euro

Sarabi

Sarabi is een hippe wijnbar/restaurant met een goede sfeer, gelegen aan de Istlikal Caddesi, de belangrijkste winkelstraat van Istanbul. Het menu bevat zowel Turkse gerechten als de internationale keuken (van sushi tot ravioli) en verandert maandelijks. Het restaurant staat bekend om zijn uitgebreide wijnaanbod en geïmporteerde bier.

174 Istiklal Caddesi , Beyoglu
Prijs: 25-45 euro

Viktor Levi

Een van de eerste wijnbars in Griekse stijl in de stad. Viktor Levi is enorm groot en luidruchtig en is immens populair bij het jonge volkje. Je kunt er gezellig een glaasje drinken terwijl je aan de lange tafels staat en je tegoed doet aan de mezes. De gerechten zijn er hartelijk, met vleesschotels, visgerechten en heerlijke salades.

Hamalbasi Caddesi 12, Beyoglu
Prijs: 12-25 euro

Canim Cigerim

Vegetariërs mijden dit restaurant beter. Op de menukaart staat lever, opgediend als heerlijke dampend gegrilde brochettes met brood en salade. Buiten staan ook een aantal tafeltjes aan het rustige straatje. Populair restaurantje, zeker bij de lokale bevolking. Het eten is lekker en vers én bovendien spotgoedkoop.

Asmalimescit Mahallesi Minare Sokak 1, Beyoglu
Prijs: <15 euro

Nature and Peace

Istanbul mag dan wel een hemel op aarde zijn voor carnivoren, maar ook vegetariërs kunnen er uitstekende restaurantjes vinden. In een klein straatje in het hart van Taksim ligt het knusse Nature and Peace. Op het menu staan onder meer soepen, linzenköfte, falafel en lekkere cakes. Je moet er soms lang wachten omdat het voedsel vers bereid wordt, maar het eten is het wachten zeker waard.

21 Buyukparmakkapi Sokak, Beyoglu
prijs: <15 euro

Otantik

Otantik is een druk, vier verdiepingen tellend restaurant in de Istlikal Caddesi. De gerechten op de kaart zijn geïnspireerd op de traditionele Turkse keuken. Je hebt er een uitgebreide keuze tussen kipschotels, aardappelbolletjes met yoghurt, kebab, kasserollen met rundvlees en groenten, soepen, gozleme (pannenkoeken gevuld met vlees, kaas, aardappel of spinazie). Goedkoop en erg populair bij de locals.

170 Istiklal Caddesi, Beyoglu
Prijs: <15 euro

Saray Muhallebicileri

Dit restaurant heeft verschillende vestigingen in de stad, maar de bekendste ligt op de Istlikal Caddesi. Saray is een echt instituut. Zoetekauwen kunnen hier al jarenlang terecht sinds 1935. Het interieur in dit restaurant is weelderig, maar de prijzen zijn er erg goedkoop. De Saray Muhallebicileri is het meest beroemd om zijn cakes en traditionele Turkse puddings.

102 Istiklal Caddesi, Beyogl
Prijs: <15 euro

Gerelateerde berichten

admin