Citytrip Rome — 12 juni 2008

In de Italiaanse hoofdstad is de glorie van het oude Rome nog overal aanwezig. De meeste overblijfselen liggen in het historische centrum van Rome, zodat je op één dag verschillende bezienswaardigheden kunt bezoeken. Voor sommige moet je betalen, terwijl andere gratis zijn.

Colosseum

Het Colosseum is het enorme amfitheater van Rome. Er passen meer dan 55.000 mensen in. Het Colosseum werd in 80 voor Christus gebouwd door keizer Vespasianus en vormde jarenlang de achtergrond voor de meest bloedige gladiatoren- of dierengevechten. Op zondagen is de Via dei Fori Imperiali gesloten voor het verkeer, waardoor het een ideale plek vormt voor een wandeling.

Pantheon

Het Pantheon in Rome, de tempel van alle goden, werd tussen 118 en 125 voor Christus gebouwd door keizer Hadrianus. Ga naar binnen om de spectaculaire koepel te bewonderen. De toegang is gratis. Het Pantheon is het best bewaarde gebouw van het oude Rome. Aan het Pantheon ligt een mooi en plezant piazza, een mooie plek om ’s avonds te zitten en van een drankje te genieten.

Forum Romanum

Het Forum Romanum is een enorm complex van tempelruïnes, basilicas en bogen. Het was het ceremoniële, legale, sociale en zakencentrum van het oude Rome. Je kunt er gerust een paar uur rondwandelen. Wil je een mooi overzicht van de plaats? Wandel dan de Capitolijn op en geniet van het uitzicht.

Capitolijn

Boven het Forum Romanum ligt de Capitolijn, de heuvel die het symbolische centrum vormde van de stad. Tegenwoordig staan er twee musea, de oudste openbare musea ter wereld: het Palazzo Nuovo met zijn Griekse en Romeinse beelden en het Palazzo dei Conservatori met zijn kunstgalerijen, beelden en fresco’s. Een ticket geeft je toegang tot beide.

Piazza Navona

Het Piazza Navona was oorspronkelijk een stadium uit de eerste eeuw waarin atletiekwedstrijden en paardenkarraces georganiseerd werden. Het Piazza Navona is nu omringd door klassecafés. In het midden van het plein staan drie schitterende barokfonteinen.

Palatijn

De keizers en de aristocraten van het oude Rome woonden vanaf de eerste eeuw voor Christus op de Palatijn. Het Domus Flavia en het Domus Augustana, gebouwd in de eerste eeuw na Christus, waren meer dan 300 jaar lang de officiële residenties van de keizers. De toegangskaartjes zijn ook geldig voor het Palatijnmuseum.

Baden van Caracalla

Aan de voet van de Aventijnheuvel liggen de monumentale ruïnes van de baden van Caracalla, die van de tweede tot de zesde eeuw voor Christus gebruikt worden. Een bad nemen was voor de oude Romeinen een sociale gebeurtenis. In het enorme complex pasten meer dan 1600 baders. Naast baden waren er nog een hoop andere faciliteiten, zoals een gymlokaal, kunstgalerijen, tuinen en winkels die voedsel en drinken verkopen.

Markt van Trajanus

De Markt van Trajanus wordt ook wel eens het oudste winkelcentrum ter wereld genoemd. Waarschijnlijk waren het ooit de administratieve ruimtes van keizer Trajanus. De winkels en appartementen werden gebouwd op verschillende niveaus. Tot de hoogtepunten behoren de marmeren vloeren en de overblijfselen van een bibliotheek. In het nieuwe Museum van de Imperiale Forums vind je een hele hoop voorwerpen afkomstig van de forums van het oude Rome.

Via Appica Antica en Catacomben

De Via Appia was ooit de belangrijkste weg naar het oude Rome. De constructie ervan ging van start in 312 voor Christus. De Via Appia is nu een groot archeologisch park, afgezet met ruïnes van tomben en monumenten. Een goede manier om het te bezoeken is per fiets, hoewel het ook te voet was. een paar catacomben, begraafplaatsen van de vroege christenen, zijn open voor het publiek.

Ostia Antica

De ruïnes van de oude haven van Rome, Ostia Antica, zijn vanuit Rome gemakkelijk toegankelijk met het openbaar vervoer. Het is een enorm gebied, je kunt er makkelijk verschillende uren spenderen op de oude straten, in de winkels en in de huizen. Trek voor deze uitstap zeker een halve dag uit.

Gerelateerde berichten

admin