Citytrip Istanbul — 13 juni 2008

Tijdens de Ramadan, de heilige maand van de moslims, zal de hele stad overdag aan het vasten zijn, hoewel de meeste restaurants een cafés openblijven voor wie niet meedoet aan de Ramadan of voor de toeristen.

Het feest Şeker Bayramı (Suikerfeest) duidt het einde van de Ramadan aan. De inwoners van Istanbul komen dan samen om het te vieren en er worden tal van zoete gerechten en lekkernijen bereid en gegeten. In de periode van het Suikerfeest is de stad op zijn drukst. Tijdens dit drie dagen durende nationale feest zijn alle zaken gesloten.

Een andere drukke periode voor Istanbul is tijdens Kurban Bayramı oftewel het Offerfeest, het belangrijkste religieuze feest van Turkije. Dit feest duurt vier dagen en herdenkt dat Ibrahim bereid was zijn zoon Ismaël te offeren in opdracht van Allah. De hotels zijn in deze periode snel volgeboekt en er is een gebrek aan ruimte op het openbaar vervoer.

Andere speciale evenementen zijn het Istanbul Film Festival in april, de viering van de verovering van Constantinopel in mei, het Internationaal Muziekfestival van Istanbul in juni en juli en het Internationaal Jazzfestival van Istanbul in september en oktober.

Kalender

Nieuwjaardag (1 januari)
Noroez (maart)
Istanbul Film Festival (april)
Het Istanbul Film Festival is het oudste van Turkije, voor de eerste keer georganiseerd in 1982. Het festival wil een bijdrage leveren aan de ontwikkeling van de Turkse film en kwaliteitsfilms promoten in Turkije.
Nationale Feestdag & Kinderdag (23 april)
Verovering van Constantinopel (mei)
Jeugd- en sportdag (19 mei)
Internationaal Muziekfestival van Istanbul (juni/juli)
Het Internationaal Muziekfestival van Istanbul bestaat als sinds 1973. Bezoekers kunnen er ieder jaar genieten van Europese klassieke muziek, ballet, opera en traditionele muziek.
Internationaal Jazzfestival van Istanbul (juni/juli)
Het Internationaal Jazzfestival van Istanbul werd opgericht in 1983 en is door de jaren heen bezocht door erg invloedrijke jazzmuzikanten.
Overwinningsdag (augustus)
Internationale Biënnale van Istanbul (september/oktober)
Om de twee jaar organiseert Istanbul een biënnale met verschillende tentoonstellingen en evenementen gewijd aan de hedendaagse kunst.
Republieksdag (oktober)
Herdenking van de dood van Atatürk (10 november)

Gerelateerde berichten

admin