Citytrip Rome — 17 juni 2008

Wil je graag naar Rome, maar heb je maar een beperkt budget? Doelloos rondwandelen zal in Rome ongetwijfeld al een heel avontuur zijn, maar voor wie daar niet zo van houdt, volgen hier de 10 beste gratis bezienswaardigheden.

1. Forum Romanum

Het Forum Romanum was het belangrijkste marktplein en zakencentrum in het oude Rome. Naar hier kwamen de oude Romeinen om te bankieren, handel te drijven en te winkelen. De ruïnes die er nog staan, geven je een geweldig beeld van hoe het er vroeger moet hebben uitgezien. Zonder enige twijfel de beste plek in de stad om de sfeer van het oude Rome te beleven! Het Forum Romanum is gratis toegankelijk, maar een kaart met uitleg zal je wel van pas komen.

2. Via Appia Antica

De Via Appia Antica is de best bewaarde weg uit het oude Rome. Maak er eens een wandeling op een zondag, dan zijn er geen auto’s toegestaan. De Via Appia Antica loopt door het Parco Appia Antica, waar verschillende Romeinse overblijfselen op terug te vinden zijn.

3. Bocca della Verità

De Bocca della Verità was eigenlijk een oud putdeksel, dat bekend is geworden door het gebeeldhouwde gezicht. Het is de bedoeling dat je je hand in de mond steekt. Volgens de legende worden de handen van alle leugenaars eraf gebeten.

4. Trevifontein

De barokke Trevifontein is een van de bekendste fonteinen ter wereld. Nicola Salvi is de architect die de fontein ontwierp, maar hij baseerde het op een eerder ontwerp van Bernini. Wie een munt in de fontein gooit, zal volgens de overlevering ooit terugkeren naar Rome. Doen!

5. Spaanse Trappen

De Scalinata di Spagna, de trappen die van het Piazza di Spagna naar de Trinita dei Monti lopen, werden oorspronkelijk genoemd naar de aanpalende Spaanse ambassade. Als je de trappen afdaalt, krijg je een prachtig uitzicht over Rome. De trappen ondergingen een belangrijke restauratie in 1995-1996. Lunchen op de trappen is tegenwoordig verboden. Pas op, want er staan zware boetes op!

6. Vaticaan

In de Vaticaanse Musea zul je niet alleen van de reusachtige verzameling achterover vallen, maar ook van de duizelingwekkend hoge toegangsprijzen. Maar op de laatste zondag kun je de indrukwekkende collectie gratis bezoeken. Ook gratis is een rondleiding onder het Vaticaan, om de opgravingen te bekijken.

7. Pantheon

Het Pantheon was oorspronkelijk een heidense tempel, maar het gebouw werd in 608 voor Christus omgevormd tot een kerk. Het is het best bewaarde monument van het keizerlijke Rome, in 120 voor Christus gebouwd in opdracht van keizer Hadrianus. Het Pantheon staat bij het Piazza della Rotonda, dat ’s avonds een populaire afspreekplek is bij jongeren.

8. Piazza Navona en Piazza Campo dei Fiori

Het Piazza Navona en het Piazza Campo dei Fiori zijn hoogst waarschijnlijk de populairste piazza’s van Rome. Het Piazza Navona heeft het grondplan van een oud circus. Er staan twee fonteinen van de beroemde kunstenaar Bernini. ’s Avonds komt het plein pas echt tot leven, terwijl het Campo dei Fiori (het ‘bloemenveld’) het meest de moeite waard is tijdens de markturen. Rond het Campo dei Fiori vind je verschillende eetgelegenheden waar je makkelijk goedkoop een hapje kunt eten.

9. Trastevere

Trastevere is de ‘Italiaanse wijk’ van de stad Rome, gelegen op de rechteroever van de Tiber. De straatjes zijn er smal en kronkelend. Het hart van de wijk is het Piazza Santa Maria, waar een van de oudste kerken van Rome staat. Loop ook eens binnen in de kerk, die bekend staat om de Byzantijnse mozaïek achter het altaar.

10. Testaccio

Testaccio is een oude buurt, die in de oudheid vooral bekend stond als handelsbuurt. De Testaccioheuvel is op een kunstmatige manier ontstaan door fragmenten van gebroken amfora’s (kruiken met twee oren) op elkaar te stapelen. Testaccio is tegenwoordig erg geliefd bij het jonge volkje dat graag profiteert van de vele uitgaansmogelijkheden in de week.

Gerelateerde berichten

admin