Citytrip Rome — 19 juni 2008

Heb je drie daagjes Rome geboekt maar weet je niet waar je precies moet beginnen? Wij stellen je hier alvast een boeiend programma voor.

Dag 1: de glorie van het oude Rome, de Trevifontein en dineren nabij het Pantheon

Colosseum en Palatijn
Het Romeinse Colosseum, het enorme amfitheater van het oude Rome, werd tussen 70 en 82 voor Christis gebouwd als arena voor gladiatoren- en wilde dieren-gevechten. Vandaag is het nog steeds een van de meest indrukwekkende overblijfselen van de oude Romeinen. Vlakbij het Colosseum kun je de opgravingen op de Palatijn bezoeken. Op die heuvel woonden lange tijd de Romeinse keizers en aristocraten.

Forum Romanum
Het Forum Romanum is een enorm gebied met ruïnes van tempels, basilica’s en triomfbogen, dat ooit het centrum van Rome vormde. Trek er zeker twee uur voor uit.

Trevifontein
Koop onderweg een ijsje. San Crispino op de Via Panetteria vlakbij de Trevifontein wordt over het algemeen als een van de beste gelaterias van Rome beschouwd. De Trevifontein zelf is een van de beroemdste fonteinen ter wereld. Dit barokke meesterwerk werd in 1762 voltooid. Volgens de overlevering zou wie er een muntje in gooit, ooit terugkeren naar Rome.

Pantheon
Het Pantheon is het best bewaarde gebouw uit het oude Rome. Dit gebouw met zijn enorme koepel werd ooit gebouwd als heidense tempel voor alle goden en veranderde in het begin van de 7de eeuw in een kerk.

Dag 2 Capitool, wijken van Rome, traditionele keuken

Campo dei Fiori en Santa Maria in Trastevere
Het Piazza Campo dei Fiori is een levendig plein met tientallen bloemenverkopers. Een interessante plek om je dag te starten dus. Wandel van de Tiber naar de Ponte Sisto, steek de Tiber over en breng een bezoek aan de kerk Santa Maria in Trastevere, de eerste christelijke kerk van Rome. Steek terug over naar de andere kant en ga door tot aan de het joodse getto. Daar liggen een aantal restaurantjes waarin je kennis kunt maken met de boeiende joodse keuken.

Capotilijnse musea
Van het drukke Piazza Venezia, een verkeersknooppunt dat plaats biedt aan het Vittorio Emanuele-monument. Van hier kun je het Capitool beklimmen, vanwaar je een prachtig zicht hebt over het Forum Romanum. Het piazza werd ontworpen door Michelangelo en de musea behoren tot de oudste ter wereld. het Palazzo Nuovo heeft Griekse en Romeinse sculpturen, het Palazzo dei Conservatori kunstgalerijen, sculpturen en fresco’s. Een ticket geldt voor ze allebei.

Testaccio
Zak ’s avonds af naar het district Testaccio. Je kunt taxi nemen, de metro, of bus 75. Ga hier een hapje eten en sluit de dag af met een bezoek aan een café of één van de befaamde nachtclubs die de buurt rijk is.

Dag 3: Romeinse catacomben, Via Appica Antica, Piazza Navona en Tartufo

Via Appica Antica en Catacomben
De Via Appica Antica, de belangrijkste weg van het oude Romeinse rijk, is nu een regionaal park, het Parco Regionale Dell’Appia Antica. Neem bus 118 of 218 om een bezoek te brengen aan de catacomben van San Callisto, de grootste en meest indrukwekkende catacomben. Wandel dan of fiets met een huurfiets langs de oude weg, die omringd wordt door tombes, monumenten en kerken.

Spaanse trappen en winkelen
Als je in de namiddag tijd hebt, ga dan naar het Piazza del Popolo en wandel langs de Via del Corso, de belangrijkste winkelstraat. Draai op de Via Condotti en volg die tot aan de Spaanse Trappen. Deze buurt leent zich uitstekend tot ‘windowshoppen’ en mensen bekijken. Zoek in de buurt een leuk restaurantje uit.

Piazza Navona
’s Avonds is het Piazza Navona een ideale plaats om verder mensen te gaan bekijken, de drie weelderige fonteinen te bewonderen en een drankje te nuttigen op een van de gezellige terrassen. Het bekende Italiaanse ijsdessert tartufo zou hier zijn oorsprong vinden. Zeker eens proberen!

Tijd over?

Misschien valt een van je geplande activiteiten wel in het water en ben je op zoek naar een vervanger? Of misschien interesseert een van de activiteiten je gewoon minder? Dan vind je hier alvast een paar alternatieven.

Vaticaanstad
Vaticaanstad is de thuisplaats van de Paus, de Sint-Pietersbasiliek, de Sixtijnse Kapel en natuurlijk de wereldberoemde Vaticaanse Musea. Trek er zeker een halve dag voor uit.

Baden van Caracalla
De Baden van Caracalla, aan de voet van de Aventijn, zijn de monumentale ruïnes van de Bazden van Caracalla, die gebruikt werden van de 2de tot der 6de eeuw voor Christus. Een bad nemen was voor de oude Romeinen een sociale gebeurtenis. In het enorme complex pasten maar liefst 1600 baders. Verder bevatte het een gymlokaal, kunstgalerijen, tuinen en winkels die voedsel en drank verkochten.

Imposante kerken van Rome
Breng een bezoek aan de San Giovanni in Laterano, de kathedraal van Rome, de San Pietro in Vincoli met het beroemde Mozesbeeld van Michelangelo en de Santa María in Cosmedin met zijn Byzantijnse mozaïeken en de Bocca della Verità, het gebeeldhouwde gezicht in wiens mond je je hand moet stoppen. Ben je een leugenaar, dan bijt hij je hand eraf!

Ostia Antica
De ruïnes van de haven van het oude Rome, Ostia Antica, zijn zeker een bezoek waard. Het gaat om een enorm complex. In de oude straatjes met de winkeltjes en huizen kun je makkelijk een paar uur rondwandelen. Trek voor Ostia Antica ook zeker een halve dag uit. Om er te geraken kun je metrolijn B nemen naar Magliana en vandaar de trein naar Ostia Lido.

Tivoli
Bewonder de villa, de tuinen en de fantastische fonteinen van de Villa d’Este, maak dan een korte busrit naar de villa van Hadrianus. Ten westen van Rome in de regio Lazio ligt Tivoli, dat makkelijk bereikbaar is via bus of trein.

Gerelateerde berichten

admin