Citytrip Londen — 23 juni 2008

Reizigers denken vaak dat Groot-Brittannië en vooral Londen niet te betalen is. Maar in Londen zijn er zoveel dingen die je kan bezoeken zonder één cent te betalen. Hier volgt een overzicht van de tien gratis topactiviteiten in Londen.

1. Kunstgalerijen

Tate Modern en Tate Britain zijn twee galerijen met een indrukwekkende verzameling internationale kunstwerken. Tate Modern stelt vooral hedendaagse werken tentoon en Tate Britain geeft een Brits kunstoverzicht van de 16de eeuw tot heden.

Andere belangrijke Londense kunstgalerijen zijn de National Portrait Gallery en de National Gallery op Trafalgar Square. Dan heb je nog The Wallace Collection, vlakbij de drukke winkelstraat Oxford Street.
Kijk alles even na op hun sites, want vele van deze kunstgalerijen hebben ook nog late openingsuren. Je kan er dus bijna altijd terecht!

2. Musea

Alle grote Londense musea zijn ook gratis. Speciale tentoonstellingen moeten wel betaald worden. In het Museum of London kan je de geschiedenis ontdekken van Londen van in de oudheid tot vandaag. Andere grote musea zijn het British Museum, het Victoria and Albert Museum, het Science Museum en het Natural History Museum.

3. Koninklijke Parken

Eén van de mooiste plekken in Londen is de Queen Mary’s Rose Gardens in Regent’s Park, omwille van de prachtige flora. Een beetje ten noorden van dit park ligt Primrose Hill. Deze heuvel is een ideale plek om de stad te overschouwen. St. James’s Park is een bezoek waard omwille van het fabelachtige uitzicht op Buckingham Palace. Als je even wilt uitrusten en de drukte van de stad achter je wilt laten, is het grote Hyde Park de uitgelezen plaats. Het park is eigenlijk een gigantisch grasveld. Speciale bezienswaardigheden hier zijn onder meer de Diana Memorial Fountain en het standbeeld van Peter Pan.

4. Changing of the Guards

Een heel bekende toeristische attractie is het wisselen van de Queen’s Guard. Op het voorplein van het Buckingham Palace wordt in de zomer dagelijks en in de winter om de twee dagen de wacht gewisseld. Je kan dit speciale gebeuren om 11.30 uur aan de buitenkant van de poorten van het paleis bewonderen. Ga vroeg zodat je de beste plaatsjes hebt.

5. South Bank

South Bank is de zuidelijke oever van de Thames. Aan deze oever zijn tal van Londense bezienswaardigheden te vinden, waaronder de het immense reuzenrad London Eye, het Tate Modern, en het Globe Theatre, een moderne reproductie van een Shakespearetheater. Je kan dit gebied gewoon te voet afwandelen.

6. Trafalgar Square

Trafalgar Square is veruit het beroemdste plein van Londen. Elke dag komen er duizenden mensen samen en het is er altijd druk. Het plein werd in 1820 ontworpen door John Nash. Behalve een toeristische attractie is het ook de plaats voor politieke demonstraties.

7. Straatartiesten

Op de West Piazza van Covent Garden Market zijn er elke namiddag straatartiesten aan het werk. Goede voorstellingen trekken massa’s volk. De artiesten vragen de toeschouwers vaak een handje te helpen bij hun act.

8. Markten

Ook gratis zijn de straatmarkten waarvan de populairste Camden Market, Portobello Market en Greenwich Market zijn. Al deze markten hebben een website waarop meer info te vinden is.

9.Westminster Abbey

Gelovigen kunnen in Westminster Abbey gratis binnen om te bidden, maar de abdij is voor kosten en onderhoud afhankelijk van de giften van bezoekers. Evensong, met gezang van het vermaarde abdijkoor, is de mooiste dienst om bij te wonen: elke maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag om 17.00 uur, elke zaterdag en zondag om 15.00 uur.

10. Concerten

Op vrijdagen kun je vanaf 17 uur genieten van gratis Commuter Jazz in de Royal Festival Hall. In het National Theatre zijn er gratis middagconcerten: van maandag tot vrijdag om 17.45 uur, en op zaterdagen om 13 uur en om 17.45 uur. Het Royal Opera House heeft elke maandag gratis middagrecitals. Er zijn ook geregeld gratis middagconcerten in St. Martin-in-the-Fields.

Er valt natuurlijk nog veel meer gratis te beleven in Londen. Nog eentje om het af te leren is een bezoekje aan de Old Bailey, het beroemdste gerechtshof ter wereld. Je kunt er een rechtszaak bijwonen van op de publieke tribune, elke werkdag, vanaf 10.00 uur.

Gerelateerde berichten

admin