Citytrip New York — 23 juni 2008

New York is het Mekka voor theaterliefhebbers. Geen enkele stad heeft zo’n grote verscheidenheid aan theaterzalen en toneelstukken. Zelfs Londen kan hier niet aan tippen. Voor iedereen is er wat wils, in deze stad heeft elke theaterschrijver of regisseur de mogelijkheid om in zijn genre open te bloeien.

De grote Broadwayproducties vinden hier plaats, zoals The Lion King, maar ook de meer alternatieve en kleinere theaterstukken. Deze zogenaamde Off-Broadway stukken vinden steeds meer hun weg naar de casual toneelliefhebbers.

De aanwezigheid van verschillende celebrities heeft het succes van de New Yorkse theaterscene alleen nog meer aanzien gegeven. Wie wil zijn favoriete acteur of actrice nu niet live in de spotlights zien staan? De optredens van deze beroemdheden, zoals Liam Neeson of Julia Roberts, zijn echter meestal van korte duur. Als je te weten komt dat jouw held komt optreden in deze stad, plan dan goed op voorhand je reis. Tickets zijn gauw uitverkocht en veel voorstellingen zijn er niet.

De termen Broadway, Off-Broadway, en Off-Off-Broadway hebben te maken met de omvang van het theater, de prijs van het ticket, loon van de medewerkers en andere vrij onbekende details. De meeste Broadwaytheaters bevinden zich in Times Square, meestal gelegen in zijstraten. Off-Broadway producties hebben niet één specifieke plaats, en Off-Off-Broadway theaterstukken vinden plaats in kleinere en donkere theaterzalen. Deze zalen hebben meestal niet meer dan 100 plaatsen, en er zijn maar een beperkt aantal voorstellingen.

Broadwayproducties hebben een vrij regelmatige programmatie. Gewoonlijk zijn er zo’n acht vertoningen per week. Elke avond van dinsdag tot zaterdag, en matinees (middagvoorstellingen) op woensdag, zaterdag en zondag. De prijzen voor zulke voorstellingen zijn niet niks. Verwacht zo’n 60 à 100 dollar per persoon neer te tellen voor je avondje uit. Deze prijzen hangen natuurlijk af van de plaats die je kiest. Voor een beter zicht betaal je meer.

Voor Off-Broadway en zeker Off-Off-Broadway is het prijskaartje natuurlijk veel lager. 10 à 15 dollar is wat je gemiddeld betaalt. Sommigen kunnen uiteraard wat meer zijn, aangezien veel meer Off-Broadway stukken populair worden. Er wordt geen groot onderscheid meer gemaakt tussen Broadway en Off-Broadway. Deze laatste wint steeds meer aan populariteit.

Conclusie: boek je tickets goed op voorhand en plan wat je wil zien! De grootste en meest populaire theaterstukken zijn meteen uitverkocht…

Gerelateerde berichten

admin