Citytrip New York — 26 juni 2008

In New York is zoveel te beleven dat reizigers die er voor een eerste keer zijn niet zullen weten waar te beginnen. Hier vind je enkele van de populairste bezienswaardigheden en musea in de ‘city that never sleeps’.

Het Vrijheidsbeeld

‘Lady Liberty’ staat als een fiere voorbode op Ellis Island voor de kust van New York. Het standbeeld, geschonken door de Fransen, is voor veel immigranten het eerste wat ze zagen toen ze New York binnen voeren. Als bezoeker kan je doorheen het beeld wandelen. Vanuit een uitkijkplatform heb je een prachtig uitzicht. Er zijn ook bezoeken geleid door een gids mogelijk.

Immigratiemuseum op Ellis Island

Op dit moment bestaat de Amerikaanse bevolking voor meer dan 40% uit immigranten, die pas de laatste 100 jaar naar Amerika trokken. Dit museum aan de voet van het bekendste monument van de Verenigde Staten, het Vrijheidsbeeld, geeft je een beeld van de manier waarop de immigranten aankwamen in Amerika. Ook hier zijn bezoeken met gids mogelijk. Daarnaast kan je er ook voor kiezen om een audiotour doorheen het museum te volgen.

World Trade Center – Ground Zero

Ground Zero, de plek van de aanslagen op de Twin Towers op 11 september 2001, is op dit moment één grote bouwwerf. Nadat de restanten van de Twin Towers opgeruimd waren, begon in 2006 de bouw van de 541 meter hoge Freedom Tower. Het beste uitzicht op Ground Zero heb je vanuit de Winter Garden in het World Financial Center.

Brooklyn Bridge

Na maar liefst 30 bouwjaren, staat de Brooklyn Bridge sinds 1883 pal in het midden van New York. Ze verbindt Manhattan met Brooklyn en overbrugt de East River. De brug blijft, ook nu nog, een prachtig staaltje ingenieurswerk. Je kan over de brug wandelen of fietsen. Van op deze brug heb je de meest verbluffende uitzichten over het centrum van New York.

Empire State Building

De moeder van alle wolkenkrabbers is, mede door alle Hollywoodfilms waarin ze figureert, wereldbekend geworden. Met 102 verdiepingen bepaalt deze toren, de hoogste van New York, nog steeds het stadsbeeld. Je kan de top bezoeken en van daaruit New York zien liggen zoals je het nog nooit gezien hebt. Iedere avond worden de bovenste 32 verdiepingen verlicht zodat de toren ’s nachts waanzinnig mooi is.

Rockefeller Center

Deze reus in het midden van New York is zeker het bezoeken waard. Het gebouw huisvest het hoofdkantoor van de Amerikaanse tv-zender NBC. In de winter heeft dit art deco-gebouw aan zijn voet een schaatsbaan liggen. In de zomer wordt die omgetoverd tot een terras. Verder vinden ook de bekende Radio City Music Hall en veilinghuis Christie’s een onderkomen in deze architectonische parel. Op een hoogte van 270 meter ligt een observatieplatform vanwaar je New York langs alle kanten kan bekijken.

Times Square

Het hart van New York wordt gevormd door Times Square. De straten zijn 24 op 24 uur volgepropt met auto’s, de voetpaden lopen vol met duizenden mensen. ’s Avonds komt deze wijk tot zijn recht met enorme lichtreclames. Volgens vele inwoners van New York heb je de stad niet echt bezocht indien je hier niet geweest bent…

Central Park

Central Park is de groene long van de stad en wat voor één. Te midden van al de wolkenkrabbers ligt dit mooi stadspark. Er is altijd veel te beleven en je kan er prachtige wandelingen maken. Een aanrader is Belvedere Castle, een kasteel midden in het park.

Museum of Modern Art

Het Museum of Modern Art huisvest de belangrijkste collectie moderne kunst van de Verenigde Staten. Je krijgt er een mooi overzicht van de kunststromingen uit de 19de en 20ste eeuw. Het MoMA is bovendien ondergebracht in een imposant gebouw.

Guggenheim Museum

Het Guggenheim Museum, een zeven verdiepingen tellend kegelvormig gebouw dat ontworpen werd door Frank Lloyd Wright, is alleen al om het gebouw een bezoek waard. Het gebouw opende zijn deuren in 1959 en was in die tijd erg vernieuwend. Door de open ronde hal in het midden kun je in een oogopslag meerdere verdiepingen en tentoonstellingen zien. Het museum herbergt een gerenommeerde collectie 19de- en 20ste-eeuwse kunst.

Metropolitan Museum of Art

‘The Met’, een echt instituut in New York, biedt plaats aan meer dan 2 miljoen kunstwerken. Het museum opende zijn deuren in 1870 en had toen nog een bescheiden collectie van 174 Europese schilderijen, maar is ondertussen uitgegroeid tot het grootste museum op het westelijke halfrond. De werken in het museum bestrijken een periode van meer dan 5000 jaar. Zo vind je er Aziatische, Afrikaanse, Egyptische en Islamitische kunst, maar ook belangrijke impressionistische en renaissancistische werken, Hollandse meesters en nog veel meer.

Gerelateerde berichten

admin