Citytrip New York — 08 juli 2008

New York staat voor veel toeristen tot op nader orde gelijk aan Manhattan. Velen verlaten Manhattan niet eens om de andere vier, net zo boeiende, ‘boroughs’ te bezoeken. Een daarvan is Brooklyn, dat we je hier graag even willen voorstellen.

Als Brooklyn een stad op zichzelf was, zou het de vierde grootste stad van de VS zijn. Brooklyn heeft niet de indrukwekkende skyline van Manhattan, maar is wel even divers.

Brooklyn Bridge

Deze iconische brug was bij zijn voltooiing in 1883 de langste hangbrug ter wereld. Hij werd gebouwd door John en Washington Roebling. De oude Roebling stierf tijdens de bouwwerken en werd opgevolgd door zijn zoon, die aan de Caissonziekte leed en aanwijzingen gaf van zijn ziektebed. Tientallen werkmensen stierven tijdens het bouwen van de brug. Op de openingsdag werden mensen zelfs vertrappeld. Al die tegenslag ten spijt is de Brooklyn Bridge tot op de dag van vandaag een van de belangrijkste architecturale iconen van de VS.

Zeker doen:
Maak een wandeling over de brug. De Brooklyn Bridge verbindt de Brooklyn Heights met Downtown Manhattan. Het uitzicht op de skyline van Manhattan is ronduit overweldigend! beweeg je voort tussen de tientallen joggers, fietsers, mama’s met kinderwagen en toeristen met camera’s terwijl onder je de auto’s voorbij denderen.

Brooklyn Heights

Brooklyn Heights is een charmante historische buurt ten zuiden van de Brooklyn Bridge. Van de promenade aan het water (Brooklun Heights Promenade) heb je fantastische uitzichten over downtown Manhattan. De met bomen afgezette straatjes staan bekend om hun 19de-eeuwse huizen en kerken.

Brooklyn Heights verrees in de vroege 19de eeuw als de eerste voorstad van New York. Maar de historische waarde van de buurt dateert van nog vroeger. Het was in de Brooklyn Heights dat George Washington in 1776 besloot zich terug te trekken naar de East River in de Battle of Brooklyn.

Zeker doen:
In het ondergrondse New York Transit Museum, gevestigd in een metrostation uit de jaren ’30, vind je vintage draaihekken, ticketmachines, een overzichtstentoonstelling over de bouw van de New Yorkse metro, bussen en tweedehands metrotoestellen.

DUMBO

DUMBO is een acroniem voor ‘Down Under The Manhattan Bridge Neighbourhood’. DUMBO, gelegen in de schaduw van de bruggen en pakhuizen, was jarenlang een industriële, betonnen jungle. Maar zoals zo vaak gebeurt, trokken de opslagplaatsen artiesten en andere trendsetters aan. Nu is het een van de hipste buurten van Brooklyn.

Zeker doen:
Ga naar het Brooklyn Bridge Park/Empire-Fulton Ferry State Park, aan de oever van de East River. Waarom? Deze aanpalende parken zullen uiteindelijk een enorm doorlopend park vormen dat zich uitstrekt langs het water. Rechts van de parken ligt de Manhattan Bridge, links de Brooklyn Bridge. Het Brooklyn Bridge Park is nog steeds in aanleg.

Red Hook

Red Hook is een geïsoleerde havenbuurt die afgesneden wordt door de Brooklyn Queens Expressway. In de onmiddellijke omgeving vind je geen enkel metrostation. Tot voor kort was Red Hook niet echt het vermelden waard, maar de recent aangelegde haven voor cruiseschepen leidde tot een heropleving van de buurt. De trendy bars en galerijen schieten in Red Hook als paddenstoelen uit de grond. De ‘oude’ bewoners van Red Hook, die naar hier trokken voor de rust en isolatie, moeten zich de laatste jaren steeds meer verzetten tegen de komst van grote winkelketens en luxeappartementen.

Downtown Brooklyn

In Downtown Brooklyn is niet zoveel te beleven, maar een aantal bezienswaardigheden, maar Atlantic Avenue, die recht door Downtown Brooklyn naar Queens loopt is een voorbeeld van de interessante commerciële mix van Brooklyn. Antiekwinkeltjes, oosterse shops en trendy designboetieks liggen er broederlijk naast elkaar.

Carroll Gardens/Cobble Hill

Brooklyn Heights komt uit op Cobble Hill, vanwaar je toegang hebt tot Carroll Gardens. Cobble Hill is vooral gekend om zijn grote Italiaanse gemeenschap. Italiaanse winkeltjes, fantastische restaurants en typische kapperszaken, daarvoor moet je hier zijn. Cobble Hill en Carroll Hill zijn minder opgewaardeerd dan de Heights, maar toch merk je ook hier al de invloed van de migratie van inwoners van Manhattan. Smith Street in Carroll Gardens is de place to be om eens goed uit eten te gaan of iets te gaan drinken.

Coney Island

Coney Island is nostalgie. Zelfs na de recente pogingen om de buurt een beetje te moderniseren blijft Coney Island pure kitsch, maar daarom niet minder leuk. In het begin van de 20ste eeuw was Coney Island hét recreatieoord van New York, gelegen aan het strand met tal van kermisattracties.

Zeker doen:
Maak een ritje op het Whonder Wheel , het 80 jaar oude reuzenrad in Astroland, het laatste attractiepark op Coney Island. Coney Island is ook de locatie van het New York Aquarium, dat opgericht werd in 1957.

Park Slope

Park Slope, de ‘helling’ die naar Prospect Park leidt, is een buurt met historische brownstone-huizen waarin veel families wonen. De buurt bij uitstek om een koffietje te gaan drinken of een hapje te gaan eten. Op Fifth Avenue vind je dan weer tal van hippe winkeltjes, maar ook de restaurants kunnen er zeker de concurrentie aangaan met Smith Street in Carroll Gardens.

Gerelateerde berichten

admin