Citytrip Istanbul — 08 juli 2008

Op de grens tussen Europa en Azië, aan de zeestraat Bosporus, ligt Istanbul, een metropool met meer dan 10 miljoen inwoners. Een fascinerende stad met een lange geschiedenis, waar je ook met een beperkt budget van kunt genieten.

Wanneer bezoeken?

Istanbul heeft een typisch mediterraan klimaat. De zomer is er het hoogseizoen, hoewel het er heet en vochtig kan zijn. Als je kan, reis dan in het late voorjaar of de late herfst voor milde, draaglijke temperaturen en bezienswaardigheden waarbij je geen uren in de rij hoeft te staan. De winter is ook een goedkope periode om te gaan, hoewel de temperaturen dan tot onder het nulpunt kunnen zakken.

Waar eten?

Istanbul is een groot stedelijk centrum met tal van internationale eetgelegenheden. Wil je eten zoals de locals, probeer dan zeker de overheerlijke, hartelijke lokale producten. In deze stad, die omringd wordt door water, ligt de klemtoon vooral op vis- en zeevruchten.

Op geen enkele plaats in de stad zou je moeite moeten hebben met het vinden van kleine, goedkope restaurantjes en tavernes die lekkere regionale specialiteiten reserveren. Laat de typische toeristententen links liggen en vraag eens aan een local waar hij of zij graag gaat eten. In de buurt Ortakoy vind je tal van uitstekende cafés, restaurantjes en voedselkraampjes. Hier heb je voor geen geld goed gegeten. Kebab is erg populair als ‘fastfood’.

Waar verblijven?

Budgetreizigers zouden er geen probleem mee moeten hebben een eenvoudig twee- of driesterrenhotel te vinden voor een redelijke prijs. Als je de stad in het hoogseizoen wilt bezoeken, boek je hotel dan zeker op voorhand.

Hoe je verplaatsen?

Het openbaar vervoer in Istanbul is erg goedkoop. Een busritje kost je er zelfs minder dan een euro. Naast bussen, heb je er ook trams, lokale treinen en een klein metronetwerk. Zelfs taxi’s zijn in Istanbul erg goedkoop. Al wandelend zie je, zoals voor zoveel plaatsen geldt, het meeste. Best kom je na het donker wel niet in de buurten die je niet zo goed kent. Kies er dan voor een taxi te nemen. Voor ongeveer 7 euro kun je een van de waterbussen nemen en vanaf het water de verschillende buurten en de omringende eilanden bewonderen.

Bezienswaardigheden en attracties

Als voormalig machtcentrum van het Romeinse, Byzantijnse en Ottomaanse rijk is Istanbul een levend geschiedenismuseum. Je vindt er een paar van de prachtigste paleizen en moskeeën ter wereld. Het bekendste gebouw van de stad is zonder twijfel de Aya Sofia, een oude basiliek die nu een museum is.

Een andere topattractie vormen de bazaars, met op kop de Grand Bazaar. De Grand Bazaar is een reusachtige overdekte markt met duizenden winkeltjes die letterlijk alles verkopen: tapijten, lederwaren, keramiek, juwelen, koperen potten en kledij. Kom vroeg genoeg om de grote drukte te vermijden en vergeet niet te onderhandelen! Op de Egyptische bazaar kun je terecht voor kruiden, gedroogd fruit en andere lekkernijen.

Gerelateerde berichten

admin