Citytrip Istanbul — 09 juli 2008

Naar Istanbul ga je natuurlijk voor de prachtige gebouwen, waaronder de Blauwe Moskee en de Aya Sofia, voor de prachtige vergezichten over de Bosporus, voor het ultieme winkelplezier in de bazaars en voor zoveel meer. Maar wist je dat Istanbul ook een paar gewoonten en gebruiken kent die je je voor je korte verblijf in de stad zeker eigen moet maken?

Bezoek een hamam

Je hebt waarschijnlijk wel al gehoord van de Turkse baden of hamams. Vandaag de dag spelen hamams niet meer zo’n grote rol in het dagelijkse leven van de Turken. Toch zijn de historische hamams in Istanbul een bezoek meer dan waard.
Een marmeren platform in het midden van de hamam, gekend als de ‘gobek tasi’ of navelsteen, bevindt zich boven de hout- of steenkooloven die de hamam verwarmt. In feite is een hamam een Turks stoombad met een gemiddelde temperatuur van 40 à 50°C en een vochtigheidsgraad van 95-100%.

Enkele historische hamams in Istanbul:

Cagaloglu Hamami: werd in 1741 gebouwd om voor inkomsten voor de Aya Sophia te zorgen. De hamam is gebouwd in barokstijl. Mannen en vrouwen moeten er apart baden. Aan de linkerkant van de Yerebatanstraat, dichtbij de Aya Sofia.
Cemberlitas Hamami: werd in 1584 gebouwd door sultan Murad de Derde. Is enkel toegankelijk voor mannen. Ligt vlakbij het Cemberlitasmonument in Divanyolu (tussen Sultanahmet en de overdekte bazaar).
Galata Hamami: deze hamam werd gebouwd in 1715 en onderging een grondige renovatie in 1965. Voor mannen, maar met een klein vrouwengedeelte.

Drink Turkse thee en koffie

Na je maaltijd in Istanbul zal men je vragen wat je wilt drinken. In veel restaurants en cafés kan dan zelfs gratis Turkse thee of koffie krijgen. Turkse koffie staat over de hele wereld bekend. Het heeft iets weg van een espresso, maar dan met een subtiel geur- en smaakverschil. Turkse koffie herken je vooral aan het koffiedik op de bodem van het kopje.

Bezoek een moskee

Normaal gezien moet je nooit betalen voor een moskeebezoek. De grotere moskeeën zijn de hele dag door open, maar toeristen moeten er niet binnengaan tijdens het gebed. Vrouwen moeten hun haar en armen bedekken en hun schoenen uitdoen. Ben je in een moskee terwijl mensen er aan het bidden zijn, loop er dan niet voor in. Moslims hebben niet graag dat er iemand voor hen staat terwijl ze bidden, want dan lijkt het net alsof ze bidden tot de persoon die voor hen staat in plaats van tot god.

Gerelateerde berichten

admin