Citytrip Istanbul — 09 juli 2008

Ga jij Istanbul bezoeken, maar ben je een beetje uitgekeken op die door toeristen druk bezochte plaatsen als de Aya Sofia en de Grote Bazaar? Geen nood, want Istanbul heeft nog tal van andere boeiende plekjes, die minder bekend zijn bij de toeristen. Op deze stad geraak je niet zo snel uitgekeken!

Archeologisch Museum van Istanbul

De beroemde Turkse schilder Osman Hamdi Bey richtte dit museum in 1891 op. Het was toen het eerste museum waarin ook Turkse kunst te zien was. Het museum met meer dan een miljoen kunstvoorwerpen wordt algemeen als een van de belangrijkste ter wereld beschouwd. Tot de collectie behoren onder meer stukken uit het Ottomaanse rijk.

Locatie: tussen het Gulhanepark en het Topkapipaleis.
Prijs: 5 Turkse lira (2,6 euro)

Rahmi M. Koç Museum

Het Koç Museum is een van de nieuwere musea van Istanbul. Rahmi M. Koç is een van de rijkste mannen van Turkije. In 1994 bouwde hij dit museum aan de oever van de Gouden Hoorn. Het is het eerste Turkse museum dat gewijd is aan transport, industrie en communicatie. De collectie bestaat uit duizenden voorwerpen, van grammofoonplaten tot hele schepen en luchtvaarttuigen. Aan het museum zijn ook een restaurant en een theehuis verbonden.

Locatie: Hasköy Cad. No: 5, makkelijk bereikbaar vanuit de oude stad.
Wanneer: dagelijks van 10.00 tot 17.00 uur, in het weekend tot 19.00 uur
Prijs: 5 Turkse lira (2,6 euro)

Ballontocht

Een ballon die tot 30 personen kan dragen, stijgt tot 200 meter boven Istanbul. Een prachtig uitzicht over de Bosporus waarbij je kunt zien hoe Europa en Azië in deze wereldstad prachtig in elkaar overlopen.

Locatie: achter de zeebushaven van Kadiköy. Van Eminönü kun je een ferry nemen tot in Kadiköy.
Wanneer: dagelijks van 9.00 uur tot 18.00 uur, maar niet bij regenachtig of winderig weer.
Prijs: 15 Turkse lira (8 euro).

La Rue Française

Een klein gebied vol oude huizen, vlakbij het oude stadsdeel van Beyoglu. Alle huizen in deze wijk zijn volledig op z’n Frans opgeknapt. Franse banketbakkerijen, restaurants, cafés, winkeltjes, etc. Kortom, Montmartre op z’n Turks.

Locatie: achter het Galatasaraylyceum in het midden van de Istlikal Caddesi. Neem de straat die rechts van de school bergafwaarts gaat.

Sultanboten

Zoals Venetië z’n gondels heeft, zo heeft Istanbul z’n sultanboten. Sultanboten zijn de historische boten uit de Ottomaanse periode. Op een sultanboot passen tot 20 personen. Op dit moment varen er drie boten over twee verschillende routes.

Tour van de Gouden Hoorn: vertrekken in Miniaturk en varen 30 minuten over de Gouden Hoorn. Week: 18.30 uur, weekends: 13.30 en 18.30 uur. Vertrek: Sultan Boats-dok in Eyup.
Bosporustour: tour van 60 minuten over de Bosporus, duurt 60 minuten. Week: 19.30 uur, weekend: 13.30 uur en 19.30 uur. Vertrek aan Dolmanbahçe-paleis.

Poorten van de universiteit van Istanbul

De Universiteit van Istanbul is de eerste universiteit van de Turkse republiek, opgericht op de 10de verjaardag van de republiek in 1933. De geschiedenis van de universiteit gaat echter nog veel verder terug. De departementen zijn verspreid over de hele stad, maar de poorten van de Beyazitcampus worden beschouwd als de hoofdingang.

Locatie: Beyazitplein, dichtbij de bazaar.

Corlulu Ali pasha Medresesi (waterpijphuis)

Waterpijpen zijn een beroemd aspect van de Turkse samenleving. Ook in Istanbul zijn er veel plaatsen waar je de waterpijp kunt roken. Maar de beste plaats is zonder twijfel deze oude madrassa (koranschool). In de met tapijten behangen ruimte kun je je laten neerzakken op de zetels en genieten van de heerlijke smaak van een waterpijp.

Locatie: in het toeristisch gebied tussen Sultanahmet en het Beyazitplein

Gerelateerde berichten

admin