Citytrip Istanbul — 05 november 2008

In Istanbul, een stad met negen miljoen inwoners, zal je naar alle waarschijnlijkheid al tijd en ogen tekort komen. Toch loont het zeker de moeite eens uit te zoeken welke uitstapjes je allemaal kan maken vanuit de stad.

Iznik

Op 2,5 uur rijden van Istanbul ligt Iznik, een historische stad aan het meer met dezelfde naam. Bij aankomst zullen je al meteen de Byzantijnse stadswallen opvallen. Breng zeker een bezoek aan de Hagia Sophia, gebouwd in het midden van de vierde eeuw. Deze werd in de vierde eeuw voor Christus gebouwd als basiliek, maar werd na de verovering van de stad door de Ottomanen omgevormd tot moskee. Lunch in een van de kleine lokale restaurantjes aan het meer. Bezoek daarna enkele Ottomaanse monumenten, zoals de Mahmut Celebi-moskee.

Polonezköy

Polenezköy is een klein stadje op zo’n drie kwartier rijden van Istanbul, aan de Aziatische kant. De stad werd in 1842 gesticht door de Poolse banneling Adam Czartoryski. Hij wilde een toevluchtsoord voor de Poolse vluchtelingen en kreeg daartoe toestemming van de sultan. Het stadje is erg landelijk, met veel opgeknapte Poolse woningen en is daarom alleen al een eigenaardigheid die het bezichtigen waard is. In het stadje hebben al veel beroemde Polen verbleven, waaronder Franz Liszt, Gustave Flaubert en Lech Walesa. Zelfs paus Johannes-Paulus II vereerde Polonezköy met een bezoekje in 1994.

Şile

Şile is een klein maar populair vakantieoord aan de zee. Het ligt op een heuvel boven de Zwarte Zee. Het is een aanrader iets te gaan eten in een van de restaurantjes daar. Het uitzicht is overweldigend.

Ağva

Ağva is een populaire weekendbestemming voor de inwoners van Istanbul. Het ligt aan de Zwarte Zee. In de stad liggen erg veel hotels, die in het weekend snel volgeboekt zitten. Het grote strand kan in het weekend erg druk zijn. De gezellige drukte is in niets te vergelijken met de winter. Dan is het hier maar een doodse bedoening.

Bursa

Bursa was de eerste hoofdstad van het Ottomaanse rijk, gebouwd aan de voet van de Uludag. Neem de ferry naar de provincie Yalova en rijd vervolgens naar Bursa om er de Groene Moskee, het Groene Mausoleum en de Grote Moskee in het stadscentrum te bezoeken. Lunch in een döner kebab-zaak. De specialiteit van de stad is immers İskender kebab, een lekkere variant op de döner. Breng daarna een bezoek aan de overdekte bazaar en de oude zijdemarkt.

Edirne

Edirne ligt op ongeveer 2,5 uur rijden van Istanbul. Het is de hoofdstad van de gelijknamige provincie met zijn rijke geschiedenis en cultuur en het was een van de hoofdsteden van het Ottomaanse rijk. Het staat er vol met oude huizen, moskeeën, bazaars en bruggen. Edirne is ook beroemd om de traditionele olieworstelgevechten die er ieder jaar in juli gehouden worden. Verder kan je er de prachtige 16de-eeuwse Selimiyemoskee, de Eski Moskee, de Uc Serefeli Moskee en het Bayezid II-complex bezoeken. Ook de historische bruggen over de Tuna en de Meric zijn meer dan de moeite waard.

Gallipoli en Troje

Vertrek erg vroeg aan je hotel, want je hebt een reis van minstens vier uur te gaan naar het schiereiland Gelibolu. Daar kan je de strijdplaatsen van de Eerste Wereldoorlog, de oorlogskerkhoven, de ANZAC-baai (waar de Australische en Nieuw-Zeelandse soldaten landden) en de vele Britse en Turkse gedenkplaatsen bezoeken. Ga in de namiddag naar Troje, de mythologische stad die wereldberoemd is om de legende van het paard van Troje.

Prinseneilanden

De Prinseneilanden vormen een groep van negen eilanden in de Zee van Marmara. Ooit deden ze dienst als verbanningsoorden voor de Byzantijnse prinsen. Nu hebben veel rijke inwoners uit Istanbul er een buitenverblijf. Een ideaal uitje om even de chaos en drukte van de metropool te ontvluchten. Het grootste eiland is Büyükada. Ferry’s naar de eilanden vertrekken van de Kabatasdokken die grenzen aan het Dolmabahçepaleis.

Gerelateerde berichten

admin