Citytrip Barcelona — 19 mei 2008

Barcelona is natuurlijk niet het einde van de wereld, maar toch verschillen de eetgewoonten er op veel manieren van de eetgewoonten hier. Hier lees je hoe laat je kunt eten in Barcelona, waar en wat je te eten en te drinken krijgt.

Tijdstip

In deze streek wordt niet veel aandacht besteed aan het ontbijt. De meeste mensen eten gewoon iets kleins op weg naar het werk. De lunch vindt meestal plaats tussen 2 en 4 uur ’s middags en is de belangrijkste maaltijd van de dag. Geen enkele local haalt het in z’n hoofd al voor 9 uur ’s avonds aan het avondeten te beginnen. Maar de meeste restaurants passen zich aan aan de toeristen, dus je kunt er ook al eerder terecht. De meeste keukens sluiten rond half 12.

Waar?

Ook bars en cafés bieden vaak een hapje te eten aan. Dit kunnen broodjes zijn, maar ook tapas, raciones (grotere porties tapas) of volledige maaltijden. Gelegenheden waar je vaak ook iets kunt eten zijn cerveseries/cervezerias (bierbars), tavernes/tabernas (tavernes), tasques/tascas (snackbars) en cellers/bodegas (wijnbars).

Voor grote maaltijden zul je waarschijnlijk toch in een restaurant belanden, dus hier nog enkele begrippen. Een marisquería is gespecialiseerd in vis en schaaldieren en een mesón (‘grote tafel’) duidt een meer bescheiden restaurant aan.

Ontbijt (esmorzar/desayuno)

Koffie met een gebakje is een typisch ontbijt in Barcelona. Zo kun je er bijvoorbeeld croissants of koffiekoeken krijgen. Sommige mensen verkiezen een hartelijker ontbijt, zoals een bikini (toast met ham en kaas). Een tostada is gewoon toast met boter. De Catalaanse versie hiervan, een ‘torrada’, is een toast met iets erop.

Een echt Spaans ontbijt, hoewel het niet typisch is voor de streek, is xurros amb xocolate/churros con chocolate, een gefrituurd gebak dat ondergedompeld wordt in hete chocolade.

Lunch (dinar/comida) en diner (sopar/cena)

In Barcelona kun je je, net als in de rest van het land, tegoed doen aan heerlijke Spaanse specialiteiten. Kijk uit voor het menu del dia, het goedkope dagmenu van drie gangen. Als je van de kaart bestelt, betaal je doorgaans iets meer, maar vaak is het eten dan ook iets beter.

Het menu begint met voorgerechten als amanides/ensaladas (salades), sopes/sopas (soepen) en entremesos/entremeses (hors d’oeuvres).

Bij de tweede gang, het hoofdgerecht, zullen er vaak namen opduiken als: pollastre/pollo (kip), carn/carne (vlees), mariscos (schaaldieren), peix/pescado (vis), arros/arroz (rijst), ous/huevos (eieren) en verdures/verduras (groenten). Rood vlees kan opgedeeld worden in porc/cerdo (varkensvlees), vedella/ternera (rundsvlees) and anyell/cordero (lam). Vaak krijg je bij het hoofdgerecht geen groenten. Wil je er toch groenten bij, bestel dan een kleine salade erbij.

Postres
(desserts) bestaan vaak uit gelats/helados (ijsjes), fruit of flan. Wil je een typisch nagerecht, probeer dan eens de lokale specialiteit crema Catalana.

Catalaanse keuken

Catalonië staat garant voor de beste keuken van Spanje. Door de geografische verscheidenheid van de streek vind je er verse vis en zeevoedsel, vlees, kip, wild, fruit en groenten.
De essentie van de Catalaanse keuken wordt het best samengevat in zijn sausen. Er zijn vijf grote soorten: sofregit (gebakken uit, tomaat en look), samfaina of chanfaina (sofregit met rode peper, aubergine en courgette), picada (gemalen amandelen, vermengd met look, peterselie, pijnboompitten of hazelnoten en soms zelfs broodkruimels), alioli (look met olijfolie, vaak met eigeel vermengd tot een soort mayonaise) en romesco (amandel, tomaat, olijfolie, look en azijn).

Catalanen vinden het moeilijk te begrijpen waarom andere mensen boter op hun brood smeren, terwijl pa amb tomaquet (een snee brood ingesmeerd met tomaat, olijfolie, look en zout) zo gemakkelijk te maken is.

Ander lekker eten waar je in Catalonië naar kunt uitkijken zijn oca (gans) en canalons (Catalaanse cannelloni). Ook wilde paddestoelen zijn een Catalaanse passie.

Drinken

Water
Het kraantjeswater (aigua de l’aixeta/agua del grifo) is hier helemaal niet lekker. Mensen drinken hier liever mineraalwater (aigua/agua mineral).

Frisdrank
Alle normale frisdranken (refrescos) zijn hier te krijgen.

Koffie
In Spanje is de koffie sterk en lichtjes bitter. Bij het ontbijt wordt vaak cafe amb llet/cafe con leche gedronken, die voor 50% uit koffie en voor 50% uit melk bestaat. Grande of doble betekent dat je een extra grote kop wilt, got/en vaso dat je een klein glaasje wilt, sombra dat je veel melk wilt. Een cafe solo is een espresso, descafeinat/descafeinado is een cafeïnevrije koffie.

Thee
Net zoals alle Spanjaarden, geven de Barcelonezen de voorkeur aan koffie, maar thee kun je op de meeste plaatsen ook gemakkelijk krijgen.

Wijn
Wijn is alomtegenwoordig in Barcelona. De Spaanse wijn is erg robuust dankzij het zonnige klimaat. Je vindt witte wijn (blanc/blanco), rode wijn (negre/tinto) en rosé (rosat,rosado) in alle prijscategorieën. Goedkope tafelwijn (vi de taula/vino de mesa) vind je soms voor minder dan twee euro per liter. De witte wijnen in Catalonië zijn over het algemeen beter dan de rode. De streek staat het meest bekend om de Cava of bruiswijn.

Bier
Bier (cervesa/cerveza) is verkrijgbaar in verschillende maten: canya (een klein glas bier van het vat), tubo (hetzelfde, maar dan ongeveer 300 ml), een gerra/jarra (ongeveer een halve liter). Als je gewoon om een cerveza vraagt, krijg je vaak bier in een flesje, wat iets duurder is. Een van de lokale bieren is Estrella Damm, maar ook de San Miguel, uit het westen van Catalonië, wordt vaak gedronken.

Andere drankjes
Sangria is een punch van wijn en fruit, een erg verfrissend drankje. Een lokale specialiteit is sangria de Cava, op basis van cava in plaats van wijn.

Gerelateerde berichten

admin