Citytrip Rome — 17 juni 2008

Als de zon ondergaat, worden de paleizen, ruïnes, fonteinen en monumenten van Rome prachtig verlicht. Niets zo leuk om je avond in Rome te beginnen met een wandeling langs de statige pilaren van de oude tempels en de renaissancistische fonteinen onder de blauwzwarte hemel.

Tot die fonteinen behoren de Fontein van de Naiaden, de Fontana delle Tartarughe op het Piazza Mattei, de Fontana della Barcaccia op het Piazza di Spagna en natuurlijk de Trevifontein. De Capitolijnse heuvel met zijn zijn renaissancistische façades is baadt in sfeervol licht na zonsondergang. Vanaf het trapeziumvormige Piazza del Campidoglio heb je het beste uitzicht over het Forum Romanum. Bussen nummer 84, 85, 87, 117, 175, 186, 271, 571 of 850 brengen je ’s avonds hierheen.

Aan de overkant van de Tiber vind je het Sint-Pietersplein, dat er ook ’s avonds indrukwekkend uitziet. En vergeet ook het Piazza Navona niet mer zijn drie schitterende renaissancistische fonteinen.

Podiumkunsten

De belangrijkste cultuurtempel van Rome is het Teatro dell’Opera, dat niet te vergelijken valt met het beroemde La Scala in Milaan, maar ook uitstekende opvoeringen aanbiedt. Het is de thuisbasis van het Rome Opera Ballet.

Rome heeft geen groot centrum voor klassieke muziekconcerten, hoewel de opvoeringen van het bekendste orkest, het RAI Symfonieorkest, plaatsvinden in het auditorium van de Academie van Sint-Cecilia.

Rome is een belangrijke stopplaats voor internationale sterren. Belangrijke sterren treden vaak op in het Stadio Flaminio, het Foro Italico en in de EUR, in het Palazzo della Civilità del Lavoro of het Palazzo dello Sport.

Opera in de Thermen van Caracalla. Na een lange pauze (sinds 1993) is de opera teruggekeerd naar de oude Thermen van Caracalla. De voorstellingen werden toen stilgelegd omdat men vreesde dat een publiek van 5000 man de openluchtruïnes schade zou toebrengen. Het seizoen duurt hier van begin juli tot begin augustus. Reserveer je tickets best zo snel mogelijk.

Nachtelijk entertainment

In de zomer veranderen de straten van Rome in een groot buitenfestival. Veel Romeinen leven in hete appartementen zonder airconditioning en blijven ’s avonds dus liever op straat om van de vele concerten en andere evenementen te genieten.

De beste optredens vinden plaats aan de Via di Monte Testaccio, dat een plaats vormt voor jamsessies, jazzconcerten en ander entertainment. Bas en restaurants vloeien over in de straten. Verder zijn er voedingsstalletjes, marktjes en winkels die tot in de vroege uurtjes openblijven. De straat is van juni tot augustus afgezet van half negen tot twee uur ’s nachts. De toegang is gratis.

Het is misschien net geen Mexico, maar aan de Ippodrome delle Capannelle vindt ieder jaar Fiesta plaats, een festival met salsamuziek en pittig gekruid. Je vindt er veel bars, winkels en voedselkraampjes die specialiteiten als fajitas, burritos en enchiladas verkopen.

Cafés en bars

Er lijkt niets te zijn dat de Romeinen liever doen dan zich ergens neerzetten en bijpraten bij een drankje, vaak wijn of koffie. Tenzij je echt de nachtclubs in wil trekken, zou je zeker een s een kijkje moeten nemen op de Via Veneto, het Piazza della Rotonda en het Piazza del Popolo.

De Via Vittorio Veneto kreeg in de jaren ’50 bekendheid als de hipste straat in Rome. Hier vond je de filmsterren, de regisseurs en nog meer schoonheden die tot de jetset behoorden. Vandaag lopen er nog steeds mooie mensen over de Via Veneto, maar de buurt is vooral erg toeristisch geworden.

Het Piazza della Rotonda, vlakbij het Pantheon, is de place to be na het donker. Een toeristisch plekje, maar ook de locals komen naar hier, vooral omwille van het dramatische effect van het verlichte pantheon.

Volgens de legende werden de assen van Nero op het Piazza del Popolo in een schrijn bewaard, totdat de 11de-eeuwse Romeinen bij de paus gingen klagen omdat de geest van de keizer ronddwaalde. De Egyptische obelisk die hier staat dateert van de 13de eeuw voor Christus en stond oorspronkelijk in het Circus Maximus. Het huidige piazza werd in de vroege 19de eeuw ontworpen door Valadier, de architect van Napoleon. Op het plein staan twee bijna identieke barokke kerken, die uitkijken over het nooit-ophoudende verkeer.

In Trastevere, een buurt aan de overkant van de Tiber, liggen tal van trendy cafés die een groot publiek aantrekken. Het plein Piazza di Santa Maria in Trastevere wordt in de zomer gevuld met krioelende menigtes. Het plein, waar vaak kinderen op spelen, heeft een achthoekige fontein en een 12de-eeuwse kerk.

Gerelateerde berichten

admin